Coronaviruset och tillsyn av restauranger och kaféer

Du som arbetar med verksamhet där du serverar mat eller dryck till dina gäster ska följa de regler som finns för att hindra smittspridning av covid-19. Samhällsbyggnadsförvaltningen utför inspektioner och kan stänga ner verksamheter som inte följer reglerna.

Person
Enhetschef Fredrik Linnarsson 0520-49 74 80
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Kontaktpersoner miljökontoret

Gäller alla serveringsställen

Reglerna gäller för restauranger, barer, kaféer, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Tillfälliga regler från 1 juli

  • Begränsning på storlek för sällskap slopas på uteserveringar

    Det är tillåtet att ha större sällskap än åtta personer på uteserveringar. Avståndet till andra sällskap ska vara minst en meter i alla riktningar. Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes. Inomhus begränsas sällskapen till max åtta personer.
  • Regleringen av öppettider för serveringsställen tas bort

Så uppfyller du reglerna

  • Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Avståndet ska vara längre om det behövs för att undvika trängsel.
  • Avståndet om en meter mellan sällskap gäller i alla riktningar, inklusive avstånd rygg mot rygg och sidledes.
  • Avstånd på minst en meter mellan sällskap kan inte ersättas med en avskärmning i form av plexiglas eller liknande. Avskärmningar är dock ett bra komplement till avstånd på minst en meter.
  • Storleken på ett sällskap som sitter tillsammans är max åtta personer (inomhus). Större sällskap måste delas upp.
  • Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det går att undvika trängsel och minst en meters avstånd kan hållas från besökare som sitter ned.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller vid en bardisk. Ståbord är inte tillåtna.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel och minst en meters avstånd kan hållas från besökare som sitter ned.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Besökare ska bli informerade om hur de kan minska risken för smittspridning. Information bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare vistas.

Folkhälsomyndighetens hemsida om frågor och svar om nya regler på restauranger, krogar och caféer

Regeringens hemsida om deras arbete med coronapandemin

Kvinna med syrgasmask

Information om coronavirus

Trollhättans Stads åtgärder med anledning av coronapandemin, samt uppdaterad information från myndigheter.

Mikroskåpiskbild på viruset Corona

Företag och Coronaviruset

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset har vi sammanfattat var du som företagare kan hitta aktuell information.

Senast granskad 2021-06-29 av Yvonne Ström