Coronaviruset och tillsyn av restauranger och kaféer

Du som arbetar med verksamhet där du serverar mat eller dryck till dina gäster ska följa de regler som finns för att hindra smittspridning av covid-19. Samhällsbyggnadsförvaltningen utför inspektioner och kan stänga ner verksamheter som inte följer reglerna.

Person
Enhetschef Fredrik Linnarsson 0520-49 74 80
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Kontaktpersoner miljökontoret

Så uppfyller du reglerna

Reglerna gäller för restauranger, barer, kaféer, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Kompletterande regler från och med 1 mars till och med 2 maj

 • Ingen servering mellan klockan 20.30 och 05.00

  Alla serveringsställen som serverar mat (restauranger, pizzerior, caféer) måste stänga sin servering klockan 20.30 till 05.00. Begränsningen gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Det är alltså inte tillåtet att gäster sitter och äter efter 20.30. Det finns fortsatt möjlighet för take away eller utleverans av mat.
 • Take away/hämtmat efter klockan 20.30

  Mat kan hämtas efter klockan 20.30. Det får inte förekomma någon trängsel utan gäster ska kunna hålla en meter avstånd till varandra. Det räcker med att en person går in och hämtar maten. Ett sätt att undvika trängsel är att begränsa antalet personer i lokalen. Utleverans av mat är också tillåtet.
 • Särskilda regler för serveringsställen i köpcentra och gallerior

  För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett sällskap endast får uppgå till en person, om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer. Varje gäst ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Regler som gäller sedan tidigare

 • Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Avståndet ska vara längre om det behövs för att undvika trängsel.
 • Avståndet om en meter mellan sällskap gäller i alla riktningar, inklusive avstånd rygg mot rygg och sidledes.
 • Avstånd på minst en meter mellan sällskap kan inte ersättas med en avskärmning i form av plexiglas eller liknande. Avskärmningar är dock ett bra komplement till avstånd på minst en meter.
 • Storleken på ett sällskap som sitter tillsammans är max fyra. Större sällskap måste delas upp.
 • Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det går att undvika trängsel och minst en meters avstånd kan hållas från besökare som sitter ned.
 • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller vid en bardisk. Ståbord är inte tillåtna.
 • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel och minst en meters avstånd kan hållas från besökare som sitter ned.
 • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
 • Besökare ska bli informerade om hur de kan minska risken för smittspridning. Information bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare vistas.

Folkhälsomyndighetens hemsida om frågor och svar om nya regler på restauranger, krogar och caféer

Regeringens hemsida om deras arbete med coronapandemin

Kvinna med syrgasmask

Information om coronavirus

Tillsammans med berörda myndigheter följer Trollhättans Stad noggrant utvecklingen av coronaviruset. Nedan finns länkar med uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna, samt de lokala åtgärder som Trollhättans Stad har tagit med

Mikroskåpiskbild på viruset Corona

Företag och Coronaviruset

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset har vi sammanfattat var du som företagare kan hitta aktuell information.

Senast granskad 2021-04-20 av Jeanette Wadman