Skräddarsydda utbildningar

– Yrkeshögskolan samverkar med lokala näringslivet

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Konjunkturen är hög och många företag vill nyanställa. Förutsättningar som gör att arbetslösheten borde sjunka drastiskt. Men så enkelt är det inte.

Det finns människor som vill arbeta, men tyvärr matchar inte kompetensen de nya områden där den största efterfrågan finns. Inte minst när det gäller elfordon.

 –    Det är där vi kommer in i bilden. Mitt jobb är att ligga några år före och förutspå vilken kompetens som efterfrågas. Sedan skapar vi utbildningar som matchar företagens behov och som inte finns sedan tidigare. Ofta i direkt samverkan med de lokala näringslivet, berättar Anna-Carin Herdebrant som är utbildningschef på Yrkesakademin.

 Ett exempel är den nystartade utbildningen kring fordonsingenjörer för elektriska drivsystem. Flera lokala företag är i stort behov av kompetensen och medverkar i utbildningen som har 30 platser och pågår över två terminer, totalt 40 veckor.

 –    Vi har 30 platser fyllda av personer från både Trollhättan och andra städer, men också andra länder. Utbildningen är på distans, men vi samlas i Trollhättan vid några tillfällen, berättar Anna-Carin.

 Ett sådant tillfälle är om någon vecka då det ska utföras praktiska uppgifter på Nevs. I sina utbildningar samverkar Yrkesakademin bland annat med Volvo Cars, Nevs, Combitech, Vicura, ÅF och Alten.

 –    När vi arrangerar yrkesutbildningar brukar nio av tio deltagare få jobb direkt. Men när det gäller elektriska drivsystem så vågar jag nog lova att alla för jobb, konstaterar Anna-Carin som tack vare flexibilitet och distanskonceptet kan samverka med världsledande expertis som utbildare.

 I detta fallet har man exempelvis utbildare från Zagreb som har absolut spetskompetens i ämnet.

 –    Vi ser att Trollhättan är en expansiv plats där företag växer och har driv. Därför har vi nu etablerat oss med ett kontor i Swedenborg Center. Vår specialitet är nischad kompetensutbildning och vi samverkar flitigt med Kunskapsförbundet Väst. Vi kommer definitivt att starta flera utbildningar. Nästa steg blir en utbildning i mjukvaruutveckling för fordonsindustrin, hälsar Anna-Carin Herdebrant.

Senast granskad 2017-11-30 av ANNNIL