Rekordår för Film i Väst

- förstärker Trollhättan som landets filmcentrum

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Midsommarafton, 24 juni - stängt. 

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

En historisk guldpalm i Cannes, prisregn i European Film Awards – och ett 25 årsjubileum.

Mikael Felleinius första år som Vd hos Film i Väst har varit tempofyllt, positivt och innehållsrikt. Men tro för den skull inte att 2018 blir lugnare, nye Vd:n blickar fram mot ett innehållsrikt år.

– Konstnärligt har det gångna året varit Film i Västs bästa någonsin. Inte minst tacka vare succén med The Square, en film som faktiskt hade världspremiär i Trollhättan. Ruben Östlunds film har öppnat nya dörrar för oss och samtidigt kraftigt förstärkt Trollhättans position som Sveriges ledande filmstad, konstaterar Mikael Felleinius från sitt kontor på Innovatum.

The Square tog ju hem prestigefyllda Guldpalmen i Cannes, som första svenska film på 66 år. Dessutom blev det prisregn på European Film Awards och möjligen också en finalnominering till Oscarsgalan. Framgångar som ger avtryck i både Europa och världen.

– Trollhättan och Film i Väst syns i sammanhang där vi tidigare inte varit och nämns med respekt av hela europeiska filmbranschen. Så konstnärligt har året varit en verklig fullträff, konstaterar Felleinius.

Däremot är han inte helt nöjd med den kommersiella delen. Marknadsandelen i Sverige har minskat något, 48 procent är visserligen siffror som många skulle vara mer än nöjda med, men Felleinius vill mera.

– Det är några få stora filmer som betyder mycket för statistiken. Vi var exempelvis inte med på Solsidan denna gången. Dessutom går siffrorna från ”vår” Ted över årsskiftet så då blir totala marknadsandelen lite lägre än jag hoppats, berättar Felleinius.

Något som han tror förbättras inom kort. För under 2018 är det otroligt mycket på gång. Enbart på långfilmssidan har Film i Väst 17 svenska och 27 internationella premiärer inbokade. Dessutom väntar tre TV-serier på att visas.

– På inspelningssidan ser det också ut att bli ett starkt år. Åtta stora svenska produktioner ska spelas in, dessutom sju internationella och två TV-serier. Så vi fortsätter att sätta Trollhättan på filmkartan, hälsar Mikael Felleinius.

Senast granskad 2018-01-31 av ANNNIL