Alisia Johansson och Patrik Jatko står i en korridor. Alisia Johansson och Patrik Jatko arbetar sedan i höstas som företagsrådivare på Arbetsförmedlingen. Alisia har Trollhättan som sin huvudort medan Patrik utgår från Vänersborg.

Företagens behov i fokus

– Arbetsförmedlingen satsar på företagsrådgivare

Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

Med en arbetslöshet på 11,8 procent ligger Trollhättan bland de högsta kommunerna i regionen. Samtidigt formligen skriker många lokala företag efter arbetskraft och nya medarbetare.

Svaret på den något udda ekvationen: Merparten av de arbetslösa matchar inte företagens kompetensbehov – ett faktum som Arbetsförmedlingen nu tar krafttag för att förändra.

– Traditionellt har Arbetsförmedlingen tagit in rekryteringsuppdrag från företagen och sedan matchat bland inskrivna för att hitta rätt. Nu tar vi ett större strategiskt grepp och samverkar med företagen för att hitta rätt utbildningsinsatser för att nå matchning på sikt, konstaterar Alisia Johansson som sedan september är en av tre företagsrådgivare i regionen.

Alisia, som ansvarar för Trollhättan, har de fem senaste åren arbetat med företagskontakter på Arbetsförmedlingen, men sedan i höstas är det ett betydigt större strategiskt fokus på arbetsuppgifterna. Som företagsrådgivare är målet att identifiera bristyrken för att sedan tillsammans med de lokala företagen skräddarsy utbildningar som kan leda till rekrytering.

Just nu är det mycket fokus på restaurangbranschen där bristen på kockar är mycket tydlig samt på teknikbranschen där det finns flera bristyrken. Vi försöker sammanföra företag i branscher med ett gemensamt identifierat behov, för att tillsammans med oss använda den yrkesutbildning som bäst möter arbetsmarknadens behov. Vi är även ute på både grund- och gymnasieskolor och informerar om aktuella bristyrken och arbetsmarknaden inför framtida val, berättar Alisia

– För oss är det också viktigt att få in behov från enskilda arbetsgivare. Vi har inte möjlighet att aktivt söka upp alla, men tar tacksamt emot tips om vad man som företagare behöver hjälp med för att hitta rätt i sitt rekryteringsbehov. Vi sitter på väldigt bra möjligheter när det gäller nätverk och kontakter och vi vill gärna vara den strategiska partnern för att tillgodose våra lokala företags behov när det gäller arbetskraft, hälsar Alisia Johansson.

Senast granskad: 2017-01-31 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)