Det började med tre kompisar som gick en simkurs för vuxna i Älvhögsborg, berättar Thomas Badinand. Foto: Peter Asp

En app som räknar ”lap”

– simkurs för vuxna slutade med företagsetablering

Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

Det började med tre kompisar som gick en simkurs för vuxna i Älvhögsborg.

Ett drygt år senare var resultatet (förutom tre vältrimmade simmare) också en helt ny träningsapp som fokuserar på just simning – främst för motionärer men också för elit.

– Vi tyckte det var en väldigt givande kurs, men i takt med att vi blev bättre så intresserade vi oss allt mera för hur det hade gått på simningen. Hur långt vi hade simmat hur mycket vi egentligen hade vilat. Det var egentligen så som idén föddes, berättar Thomas Badinand som tillsammans med kurskompisarna Jimmie Cato och Mikael Ericsson blev allt mer upptagna med att fundera kring ett redskap som skulle hjälpa den och många andra simmare.

– Det fanns egentligen inget bra redskap på marknaden. Kulramar kändes ju ganska gammalmodigt och de klockor som fanns tyckte vi var både dyra och omständliga, vår produkt är mycket mera flexibel, berättar Thomas.

Den egna lösningen blev istället ett elektroniskt chip som man fäster i simglasögonen eller i simmössan. Sedan räknar en app ut längder, tid, kalorier och annan data. Detta kan också delas i realtid med andra. När man laddat ner appen kan man också följa andra simmare eller kommentera deras insatser.

– Vi kontaktade Ali Riyadh Gafory som har koll på tekniken och senaste året har vi tillsammans arbetat med både teknisk lösning och finansiering av vår produkt. Nu har vi en ”startup” som heter Swimlap där jag där VD, berättar Thomas.

Hårdvaran finns att köpa för 349 kronor på www.swimlap.se. Appen är gratis att ladda ner. Man kommer att kunna följa enskildas träning, men den kan också användas av tävlingsarrangörer där man i praktiken kan sitta vid datorn och följa simmarna live.

– Vi har fått stor hjälp via Innovatum Inkubator som trott på vår idé. På så vis har vi fått 500 000 kronor i bidrag från Vinnova samt lån från VG-regionen och Almi. Det är ett fantastiskt stöd som finns för nya företag och uppfinningar i Trollhättan och regionen, konstaterar Thomas Badinand som tillsammans med sina partners nu siktar på att hitta en internationell marknad.

– Enbart i Sverige görs 800 000 simbesök per år. I Storbritannien simmade 2,5 miljoner personer minst en gång i veckan. Kan vi nå en procent av alla som simmar är vi väldigt nöjda. Men huvudanledningen är egentligen att vi vill öka intresset för simning. En väldigt bra motionsform, hälsar Thomas Badinand.

Senast granskad: 2016-10-31 | av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)