Binar utvecklas i Ingemars anda

Resan startade för drygt 30 år sedan med två unga tekniker från Saab. Sedan har den fortsatt i en rasande fart. Med både raksträckor och fartgupp. Idag är Binar ett högteknologiskt flaggskepp i Trollhättans näringsliv. Mycket tack vare nyligen bortgångne VD:n Ingemar Pettersson, vars ande nu vilar över företaget och inspirerar medarbetare till vidare utveckling.

Person
NäringslivschefDick Eriksson 0520-49 68 10 070-164 29 00
Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

Ingemar Pettersson var visserligen inte med från starten, men redan 1991 kom han in som ung utvecklare. Med sin entusiasm och kunskap blev han snabbt utvecklingschef i det då lilla företaget. Binar hade rötterna i Saab och var känt för sina duktiga tekniker – och med Ingemar som chef gick utvecklingen i rask takt.

Binär, som då i huvudsak producerade och utvecklade styrsystem till Volvo i Olofström, arbetade upp en stark marknad. Snabba lösningar och stark kundkontakt gjorde att man snabbt vann kunder. Volvo Olofströms produkter inom pressmekanisering var långt före sin tid och med Binars styrsystem såldes utrustning med stor framgång till andra delar av världen.

Ingemar Pettersson var drivande i utvecklingen och var känd för sitt offensiva tänkande. Ingenting var omöjligt.

-       Det blev många sena kvällar och helger där vi hittade lösningar tillsammans med kunderna. Dessutom hade Ingemar en stor förmåga att se och verkligen bry sig om både kunden och den enskilde medarbetaren, minns hustrun Katarina som kom till företaget några år efter sin man.

 –      Det här blev en anda som snabbt spred sig på företaget. Vi körde på i en rasande fart och inget var omöjligt, berättar Frank Håkansson och Anders Wilhelmsson som hängt med på nästan hela resan.

 1995 avancerade Ingemar till VD och fick mycket att ta i. Bland annat avyttrades Binar Automation, vilket idag är delar av Midroc Automation.

Ingemar var med om att 1997 ta företaget till börsen. Bolager tog bort prickarna över ”ä” och blev Binar för att bättre anpassa sig för en internationell satsning.

En helt ny patenterad produkt, Unifeeder, togs fram och man öppnade ett kontor i Olofström med inriktning på verksamhet Pressautomation.

Med Ingemar vid rodret så lyckades man senare klippa banden med börsen, få in en ny ägare (Pomonagruppen) och satsa kapital på utveckling av produktportföljen. Ingemars vision var att köpa upp bolag som man trodde kunde bidra till att utveckla Binar.

Efter att Binar togs bort från börsen så startade en kraftfull expansion. Genom företagsförvärv. Kahlman i Vänersborg och Standby i Trollhättan var först ut.

Ingemar Pettersson var drivande i den utvecklingen och hade sedan stor del den fortsatta expansionen.

 –      Ingemar hade en fantastisk analysförmåga inom allt från teknik till företagsekonomi. Han hade en unik förmåga att bygga upp ett förtroende. Man trivdes att jobba med honom, även om tempot alltid var högt. Alla gjorde det där lilla extra och jag har lärt mig mycket genom att vara med Ingemar på hans resa att bygga upp Binarkoncernen, säger Leif Gustavsson som är nuvarande VD på Binar elektronik.

 Idag består Binar av 230 medarbetare i tio operativa bolag, varav 60-talet arbetar i Trollhättan. Förutom i Sverige har man verksamhet i Tyskland, Frankrike och Finland - och framtiden ser ljus ut.

 -       Idag har vi en stark ägare, starka varumärken och en optimistisk tro på att vi kan bygga vidare på vårt nuvarande system. Det är många i företaget som bidragit till den positiva utvecklingen och Ingemar har tveklöst varit ovärderlig för Binars ställning idag. Vår absoluta ambition är att nu se framåt och bygga vidare på den fina anda och kunskap som skapats, konstaterar Joakim Wahlberg, CFO.
 

Binars ledning: Anders Wahlberg, Katarina Pettersson, Frank Håkansson, Leif gustavsson och Anders Wilhelmsson

Senast granskad: 2017-08-31 av: Anna Nilsson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)