16 år av information och strategi

- Peter Asp förklarar Trollhättans förmåga att komma igen

Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

I 16 år har jag haft förmånen att vara med och utveckla Trollhättan. Huvudsakligen i den kommunala verksamheten, men också tillsammans med näringslivet och med föreningslivet. Två viktiga grundstenar i en stads utveckling.

Den kommunala verksamheten är basen för en stads utveckling. Jag brukar säga att det är vi som skapar förutsättningar för människors vardag. Och i Trollhättan är vi många som verkligen arbetar hårt för att förutsättningarna ska vara bra, både för invånare och etablerare!

På det stora hela går det bra för Trollhättan! Antalet invånare stiger, bostäder byggs och våra företag går riktigt bra. Vi börjar också få ett allt starkare positivt varumärke som en handlingskraftig stad där saker blir gjorda.

Men…

Trollhättan har också haft sin beskärda del av motgångar – och i den kommunala organisationen har det varit många saker att bita i. Det två största utmaningarna under mina 16 år i staden har utan tvekan varit Saabs konkurs, då omkring 5000 personer blev arbetslösa, samt attacken på Kronan, då en ensam gärningsman gjorde saker som jag fortfarande har svårt att hantera.

Djupa sår som kanske skulle sänka de flesta medelstora kommuner i landet…

Men…

Trollhättan har något som få andra kommuner har, en mentalitet som är svårt att sätta fingret på. Det är staden som aldrig ger upp! Staden som kombinerar ”tråkiga” saker som ordning och reda, med spännande innovation och nytänkande. Staden som reser sig, staden som alltid kommer igen.

Trollhättan har idag lägre arbetslöshet än före Saabs konkurs och näringslivet har betydligt flera ben att stå på. Vi är fortfarande grymt duktiga inom Automotive, men också inom andra branscher. Vi har en Högskola med gott rykte och ett utvecklingsnav i Innovatum. Vi har cirka 30 000 arbetstillfällen och är navet i Fyrbodal.

Vad är då hemligheten med Trollhättans förmåga att alltid komma igen och att fortsätta utvecklas?

Det är det faktiskt många andra kommuner som funderar över. De tittar lite avundsjukt på oss (även om de inte erkänner det) och försöker hitta saker som de själva kan använda. Precis som vi gör med andra kommuner…

Personligen tror jag att receptet på framgång kan sammanfattas i fem enkla punkter (även om det enkla ibland är svårt).

•Förmågan att ta långsiktiga politiska beslut.
•Ordning och reda i första rummet.
•Kreativa personer får utrymme att testa sina idéer (och misslyckas ibland).
•Stor envishet och uthållighet.
•Förmågan att samarbeta.

 Att producera över 100 nyhetsbrev till näringslivet är bara ett litet exempel på envishet och uthållighet…

 Snart kommer jag att gå vidare till att arbeta med idrott som klubbchef på Onsjö Golfklubb - i grannstaden Vänersborg…

Jag hoppas verkligen att Trollhättan fortsätter att utvecklas på den inslagna vägen – och att nyhetsbrev 103 dimper ner i mejlboxen nästa månad.

Det är bra - även för Vänersborg!

 Over and out! 😊

 

/PETER ASP 

Senast granskad: 2018-04-30 av: Anna Nilsson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)