Nya slussar i Trollhättan beslutade

– glädjande framtidsbesked av regeringen idag

KommunikationschefVivian Komstadius 0520-495929 0733-489969

Trollhättan 2018-06-04

Idag presenterade regeringen den nationella infrastrukturplanen gällande nya slussar i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet.

Det betyder grönt ljus för att slussarna byggs om och anpassas till framtidens Vänersjöfart. Vilket innebär en statlig framtidsinvestering som beräknas landa på 3,2 miljarder kronor.

- Det här är verkligen glädjande nyheter för Trollhättan! Men också för övriga 12 kommuner runt Vänern. En utbyggd Vänersjöfart är avgörande för tusentals arbetstillfällen och investeringar runt Vänern, inte minst i Dalsland och Värmland, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund belåtet sedan han mottagit de glada nyheterna.

Regeringens beslut innebär att infrastrukturplanen för 2018 - 2029 gällande slussarna är fastslagen. Investeringen är uppdelad på två perioder, vilket ger en trolig byggstart runt 2026 och att de nya slussarna i Trollhättan och Lilla Edet kan vara klara 2031.

- Dagens beslut betyder att vi nu på allvar kan sätta oss och planera för genomförandet. Även om det troligen ligger några år framåt i tiden så är det mycket planarbete som ska till. Det är en del fastigheter som berörs och vår ambition är ju givetvis att det ska bli bra för alla parter, konstaterar Håkan Falck som är chef på kontoret för Tillväxt och utveckling.

För ytterligare information: Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande, Trollhättans Stad, 070-554 44 56. Håkan Falck, chef kontoret för tillväxt och utveckling, 070-359 84 45.

Senast granskad: 2018-06-04 av: Katarina Loodh