Hur rena är dina händer?

– Trollhättans Stad lyfter för andra året i rad ett skitviktigt ämne under Hygienveckan. Målsättning: en friskare befolkning!

KommunikationschefVivian Komstadius 0520-495929 0733-489969

Banner med texten Pressmeddelande

2018-09-10

Under Hygienveckan 2018 i vecka 38 kommer Miljökontoret på Samhällsbyggnadsförvaltningen att åka runt till några förskolor och förskoleklasser i Trollhättan för att lära barnen hur viktigt det är med rena händer. Veckan startas med en stor invigning på måndagen den 17 september i Maria Alberts Park, dit alla är välkomna. Under invigningen utlovas handhygienkontroll, tävlingar, sång och annat skoj.

Målet med hygienveckan är att belysa hur viktig handhygienen är för att minska smittspridning, förbättra befolkningens hälsa och i förlängningen minska användandet av antibiotika.

– Det är viktigt att börja jobba med de små barnen. Att på ett spännande och skojigt sätt skicka med dem en läxa för livet. Och förhoppningen är såklart att det sitter kvar där i bakhuvudet: just det, tvätta händerna är viktigt! säger Emma Hansson, chef för Miljökontoret på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Alla förskolor i Trollhättan kommer få Hygienveckans inspirationsmaterial, och senare även ett pedagogiskt material, skickat till sig för att kunna prata mer med barnen om handtvätt på ett roligt och intressant sätt. Även biblioteken i Trollhättan kommer att delta i Hygienveckan genom att lyfta fram böcker om smitta, smittspridning och annat som tillhör ämnet.

Hygienveckan är en årlig kampanj som sedan 2009 arrangeras i Danmark och sedan 2011 även i Sverige. Det är den danska föreningen Rådet for Bedre Hygiejne som står bakom initiativet. Syftet med kampanjen är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bra hygien. I Sverige är det HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) som arrangerar Hygienveckan. I år är det andra gången som Trollhättans stad kommer att delta i evenemanget.

Hygienveckan 2018: måndag - invigning kl. 10.00-12.00 i Maria Alberts Park. Tisdag - besök på förskola i Norra Björke. Onsdag - besök på förskolor och förskoleklasser i Åsaka. Torsdag - besök på förskolor och förskoleklasser i Velanda. Fredag - besök på förskolor och förskoleklasser i Upphärad.

För ytterligare information:
Emma Hansson, miljöchef, 0520-495987