Internationella möjligheter

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Internationella möjligheter för dig som ung

Vi på Trollhättans Stad tycker detta är en bra möjlighet för våra unga vuxna att få en likvärdig möjlighet att upptäcka Europa och EU.

Tempe, Arizona. Foto: Andrew Ruiz, Unsplash.

Detta program riktar sig till 16-17 åringar bosatta i Trollhättans kommun. Kultur-och fritidsförvaltningen via N3 ansvarar för urval och handläggning. Programmet går ut på att en ungdom från Tempe spenderar ca 3 veckor hos din familj i Trollhättan. Du reser sedan hem till den personen och vistas ca 3 veckor i dennes familj. På plats i USA genomförs en mängd olika aktiviteter, där du kommer att få träffa andra ungdomar från världens alla hörn.

Vill du veta mer om programmet och hur du ansöker?
Kontakta Birgitta Berntsson-Ärje, birgitta.berntson-arje@trollhattan.se (koordinator för utbytesprogrammet), eller Kristoffer Hedberg, kristoffer.hedberg@trollhattan.se

Är du 18 år eller på väg att fylla 18? Då kan du vara med och tävla om ett gratis resekort från EU! Kortet, som går under namnet DiscoverEU, har tagits fram i samarbete med Interrail och erbjuds varje år till tusentals 18-åringar runtom i Europa. Det är två separata ansökningsomgångar, en gång på våren och en gång på hösten. Med detta kort följer även rabatter på bland annat museer, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, boende och mat.

Information om hur du anmäler dig, villkor, samt svar på vanliga frågor, hittar du på Europeiska ungdomsportalens hemsida: https://youth.europa.eu/discovereu_sv

 

Internationella möjligheter för företag

Internationalisering är en möjlighet för ökad konkurrenskraft. Genom Enterprise Europe Network får små och medelstora företag rådgivning och stöd att hitta nya finansieringsmöjligheter och affärssamarbeten på internationella marknader.

EEN erbjuder tre kostnadsfria tjänster till företag:

  • Samarbeten – hjälper företag att hitta intressanta affärspartners, som passar deras unika situation.
  • Rådgivning – informerar, utbildar och vägleder dig som företagare om möjligheter på den internationella marknaden.
  • Innovationstjänster – coachar företag att stärka sin förmåga att skapa nya innovationer som ger verkligt värde för befintliga och nya kunder samt stöd för att söka pengar ur bland annat EU:s stora program för forskning och innovation.

https://enterpriseeurope.se/

EU SME Support jobbar på uppdrag av Vinnova, Tillväxtverket och Energimyndigheten med att hjälpa innovativa, små och medelstora företag (SME) med internationella ambitioner att söka EU-finansiering.

Målet är att fler svenska SME ska söka och få finansiering från EU-programmen Horizon Europe, EIC, Eurostars och European Innovation Fund. Stödinsatser kan vara kopplat dels till själva utformandet av en ansökan, dels till administration och rapportering efter att medel beviljats.

Som företagare kan du få kostnadsfri expertrådgivning inom 48 timmar.

https://eusme.se/

Är ditt företag i en växande fas och vill börja sälja på den internationella marknaden? Tveka då inte att nyttja kompetensen och resurserna hos Exportcenter Väst.

Exportcenter Väst består av tio av Sveriges främsta exportfrämjande organisationer och guidar företag som vill göra internationella affärer. Centret riktar sig till små- och medelstora företag i Västra Götalandsregionen och Region Halland, och erbjuder expertis inom alltifrån finansiering och marknadsanalys till produktrådgivning och regelverk, ofta dessutom kostnadsfritt.

https://www.vastsvenskahandelskammaren.se/exportcentervast/

 

Kontakt

Är du som invånare, företagare eller föreningsrepresentant intresserad av att veta mer om vilka internationella möjligheter som finns att ta del av?

Kontakt: Isak Johansson, Internationell samordnare
E-post: isak.johansson@trollhattan.se
Tel: 0520 49 60 94

Senast granskad 2024-05-15 av KLALIW