Hygienveckan 2022

Hygienportalen


Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet. Vecka 38 är det dags att fira Hygienveckan! Temat för 2022 är: Hygien - förebyggande i vardagen. Här finns tips, trix och inspiration till hur du och din verksamhet kan göra en egen Hygienvecka tillsammans.


 

Det här kan ni göra

 

Ni väljer hur ni vill göra Hygienveckan och vad som passar för er. Här har vi samlat lite tips på aktiviteter. 

Hygienquiz för små och stora

Gör en digital tipspromenad med hygienfrågor. Ladda ned appen Active Quiz, där har vi skapat ett quiz som heter Hygienveckan (välj mellan ett för mindre barn och ett för lite större barn eller vuxna). Du loggar in med quizrums-ID Lekplatsstaden och fyller i det gästnamn som du vill ha. Börja promenera så dyker frågorna upp. Lycka till! (Klicka för att ladda ned appen)

Följ, tagga, dela och inspirera

Följ @samhallsbyggnadthn på Instagram för att ta del av inlägg och frågor om hygien under veckan. Om er verksamhet använder Instagram, gör gärna egna inlägg och berätta om vad ni hittar på för att inspirera andra! Tagga gärna era inlägg med #hygienveckan och @samhallsbyggnadthn så att fler kan se!
(Klicka för att titta in hos @samhallsbyggnadthn)

Det Stora Sångkalasets hygienkonsert

Favorit i repris! Titta på Det Stora Sångkalasets hygienkonsert som finns på Youtube. 2020 firade vi in Hygienveckan med en livestreamad konsert - den går att se om och om igen.
(Klicka för att titta)

Kreativa med hygien

Är ni en pysslig och kreativ verksamhet är ett tips att skapa produkter eller konstverk som rör temat på något sätt. Kanske kan det bli en utställning, skänkas eller säljas. Gör en låt, en teater, filma och skapa lite glädje. (Klicka för att se inspiration från tidigare år)

Bakterieträdet

Rita ett STORT träd och låt barnen fylla grenarna med bakterielöv eller handlöv. (Klicka för att få fram mallar för händer och baciller som ni kan skriva ut och måla till ert träd)

Baka liten hygienkaka

I Danmark, där evenemanget Hygienveckan har sitt ursprung, är man noga med att under Hygienveckan ”bage en hygiejnekage” som man mumsar i sig. Gott! (Klicka för att läsa receptet till Hälsoskyddsteamets Hygienkaka!)

 
 
 

Här kan ni hämta material

 

Det finns massa pedagogiskt material att använda sig av för att lära barn mer om hygien och hälsa. Här har vi samlat lite länkar till platser där ni kan ladda ned olika typer av utbildningsmaterial. Välj det som passar era barn och verksamhet!

Hygienveckan.se

Hygienveckan har en egen hemsida! Där finns fler tips på aktiviteter, material att ladda ned och använda, goda råd och information om vad som gjorts under tidigare Hygienveckor.

Hyfs-material om hygien

Jobbar du i en verksamhet med mindre barn kan du hitta tips på aktiviteter på Hyfs hemsida. Där finns även informationsmaterial som stöd för smittskyddsarbete i förskolor. *Hyfs står för Hygiensjuksköterska i förskolan.

Spel, lekar och filmer från SVA

Lär barnen om smittskydd, livsmedelshygien, djurskydd och vad de ska tänka på när de möter djur! SVA - Statens veterinärmedicinska anstalt, har tagit fram såväl spel och lekar som filmer och skyltar, anpassade för olika åldrar och behov. Här kan du läsa mer om och ta del av det pedagogiska materialet.

Folke frågar om virus och bakterier

Hos Folkhälsomyndigheten finns material för förskolebarn. "Folke frågor om virus och bakterier" är en berättelse framtagen för barn i förskoleålder om vad virus, bakterier och vaccin är för något. Men också om vad som kan få oss vi mår bra, och hur vi kan hålla oss friska.

 
 

Årets tema: Hygien - förebyggande i vardagen

 

Under de senaste åren har vi lärt oss hur viktigt det är med goda hygienvanor. För att hålla sig frisk men också för att inte smitta andra. Det gäller att inte glömma bort dom! Här är några tips att tänka på i vardagen. 

Tvätta händerna!

Alltid med tvål och vatten, innan måltider och efter toalettbesök. Torka noga! Slarvar du med torkningen kan bakterierna bli fler istället för att försvinna! Och glöm inte tummen.

Korta naglar är bra

Håll naglarna kortklippta. Under en nagel kan det finnas lika många bakterier som det finns invånare i Sverige - alltså över 10 miljoner! Under en ring kan det bo lika många bakterier som antalet invånare i Europa.

Sprita gärna i infektionstider

När det är infektionstider kan det vara bra att komplettera handtvättningen med handsprit.

Byt kläder och tvätta rätt

Byt kläder varje dag i infektionstider. Tvätta kläder, kuddar, sängkläder, snuttefiltar och annat i 60 grader. Kräksjukevirus kan överleva i veckor och bakterier i flera månader!

Nys och hosta i armvecket

När du nyser skickar du ut 3000-5000 små droppar i luften med en hastighet av 120 km/timmen - det är orkanstyrka! Så nys och hosta i armvecket. Använd engångsnäsdukar när du snyter dig.

Fäll ned toalettlocket när du spolar

När du spolar i toaletten bildas små droppar som sprids inne i rummet och kan hamna på tandborstar och handdukar. Fäll ned toalettlocket innan du spolar så undviker du det. På en toalett finns det flest bakterier på dörrhandtaget.

Stanna hemma om du är sjuk

Sist, men absolut inte minst, stanna hemma om du är sjuk. Då minimerar du risken att smitta någon annan, utanför ditt hushåll.

 

Vi som jobbar med hälsoskydd i Trollhättans Stad

 
 

Det är vi som jobbar med hälsoskyddsfrågor i Trollhättans Stad. Vi tillhör Miljökontoret på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi arbetar förebyggande genom att sprida information om hygien och smittskydd men också med kontroller för att se så att lagar och regler på hälskoskyddsområdet följs. 

 
Porträttbild Ami Hammar, miljöinspektör
Porträttbild Annika Engelbrektsson, miljöinspektör
Porträttbild Carolina Gomez Giraldo, miljöinspektör
Porträttbild Sofia Bohlin, miljöinspektör
 
 
 
 
 

Om Hygienveckan

 

 

 

 

År 2009 arrangerade Rådet for Bedre Hygiejne för första gången den danska kampanjen Hygiejneugen. Syftet var att nå den breda allmänheten med budskapet att goda hygienvanor ger en bättre hälsa. Hyfs* tog evenemanget till Sverige 2011 för att på ett nytt och spännande sätt nå ut med information och kunskap om goda hygienvanor till föräldrar, förskolepersonal och barn i förskolan. Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet. *Hyfs betyder Hygiensjuksköterska i förskolan. 

Logotyp HYFS