Skissförslag med en mack i bakgrunden, och Macken-gänget i förgrunden Skissförslag på hur en ny temalekplats skulle kunna se ut

Ny temalekplats på gång i Trollhättan

– Galenskaparnas Macken kan ta plats i Maria Alberts Park

Person
Press- och marknadschefPeter Asp 0520-49 70 49
Enhet Kommunikationsavdelningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunikationsavdelningen

Temalekplatsen i Skrotnisses anda blev en jättesuccé – nu följer Trollhättans Stad upp med en ny lekplats med ett känt tema från staden.

I dagarna inleds det formella arbetet med att göra om delar av Maria Alberts Park till en lekplats med den kända TV-serien Macken som tema. Ambitionen är att den nya attraktionen ska invigas i samband med 100-årsfirandet och födelsekalaset 20-21 augusti.

– Vi har fått en förfrågan om en lekplats i Trollhättan och både min bror Claes och jag tycker det är en bra idé. Vi har lovat att vara behjälpliga och hoppas att vi kan få till Macken som lekpark i vår hemstad. Nu får vi se vad stadens politiker beslutar, säger huvudrollsinnehavaren Anders Eriksson.

TV-serien Macken hade stort genomslag i mitten på 80-talet och blev närmast kultförklarad. Förutom att den blev det definitiva genombrottet för Galenskaparna så satte den också Trollhättan på kartan tack vare karaktärerna Roy och Rogers sköna dialekt. Galenskaparnas frontfigurer Anders och Claes Eriksson samt Kerstin Granlund har ju sina rötter i staden och trion har sedan tidigare var sin stjärna i Trollhättans Park of Fame.

– Galenskaparna har betytt mycket för vår stad och det vore väldigt kul att kunna synliggöra och bygga den smått legendariska Macken i hemstaden Trollhättan. Dessutom är det ett sätt att skapa ökad attraktivitet i centrum samt att göra en satsning på Maria Alberts Park, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

28 januari kommer ärendet upp i Byggnads- och Trafiknämnden och om allt går enligt plan så invigs parken i samband med stadens födelsedagskalas 20-21 augusti. Exakt hur parken kommer att se ut är inte klart och några avtal är inte skrivna.

– Om besluten tas så kommer parken att byggas av Trollhättans Tomt AB i samverkan med scenografen Rolf Allan Håkansson som tagit fram mycket rekvisita till Galenskaparnas produktioner. Ambitionen är att få till en plats med trollhätteprägel där man känner igen sig och vill ha kul. Precis som Skrotnisses lekplats, berättar Johan Bengtsson.

Den föreslagna budgeten ligger på fyra miljoner kronor.

Vid frågor kontakta Peter Asp, informationschef Trollhättans Stad, 070-206 86 87.

Senast granskad: 2016-01-22 | av: Yvonne Ström
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)