Klartecken för stadsodling

– föreningar och organisationer kan tilldelas mark av staden

Person
Gatu-ParkchefElisabeth Linderoth 0520-49 78 48
Enhet Stadsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Stadsbyggnadsförvaltningen

Nu är det fritt fram för stadsodling i Trollhättan!

Detta står klart sedan kommunfullmäktige godkänt de riktlinjer som tagits fram för att man ska kunna ha sin egen lilla täppa i omedelbar anslutning till centrala staden.

– Det här känns spännande. Vi har haft en del förfrågningar om stadsnära odling och i andra kommuner som Kungsbacka och Malmö har det slagit väl ut. Nu får vi se hur stort intresset är i Trollhättan, säger Peter Andersson, ordförande i Byggnads- och trafiknämnden.

Stadsnära odling i Trollhättan betyder att man först och främst måste bilda en förening eller organisation. Därefter kontaktar man Stadsbyggnadsförvaltningen för att komma med förslag på mark där man kan bruka jorden för enklare odlingar av exempelvis blommor, kryddor, bär, grönsaker och rotfrukter.

Drivbänkar får uppföras men ska utformas så att skada på människor och djur inte kan föreligga. Glas är exempelvis inte tillåtet. Man får inte heller använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

– Vi kommer givetvis att titta på om ett föreslaget område är lämpligt eller ej. Grundregeln är att området ska ligga minst fem meter från allmän väg och tio meter från närmsta bebyggelse. Stadens ”finparker” och områden som är av betydelse för allmänhetens lek och spontanidrott är inte heller aktuella, hälsar Peter Andersson, ordförande i Byggnads- och trafiknämnden.

Planen är också att de 100 första som ansöker kommer att erhålla en gratis pallkrage att använda vid sin odling, detta för att fira stadens 100-årsjubileum.

HÄR hittar du riktlinjerna för stadsodling

Vid ytterligare frågor kontakta Elisabeth Linderoth, gatu- parkchef Trollhättans Stad, 0520-49 78 48.

Senast granskad: 2016-03-08 | av: Yvonne Ström
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)