Fall- och slussområdet i Trollhättan kan bli årets industriminne

Innovatum och Trollhättans Stad har i en ansökan tillsammans nominerat fall- och slussområdet till att bli Årets industriminne 2017.

Enhet Stadsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Stadsbyggnadsförvaltningen

Uppdatering 2017-05-17: Vinnare av Årets Industriminne 2017 blev Långbans Gruv- och Kulturby i Filipstads kommun. Grattis!

"Varje år sedan 1995 utser Svenska Industriminneföreningen Årets industriminne. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma och stödja det långsiktiga arbetet med det industriella kulturarvet. Den är ett erkännande för utförda, lovvärda insatser för att bevara, bruka, gestalta och förmedla detta kulturarv. Utmärkelsen  tilldelas ett industriminne som speglar industriella processer, samhälleliga förhållanden eller mänskliga livsvillkor. Beslut om vilket industriminne som ska belönas tas av föreningens styrelse på  grundval av nomineringar. Vem som helst har rätt att nominera. Mottagaren får en gjutjärnsplakett  som delas ut vid en ceremoni på den aktuella platsen."

I Trollhättan är vi stolta över det fantastiska området vid fallen och slussarna och hur det präglar stadens historia. Därför har Innovatums historiker och Stadsbyggnadsförvaltningens bebyggelseantikvarie tillsammans gjort en ansökan och nominerat området.

– Fall- och slussområdet är något som borde uppmärksammans och få priset så att det blir ännu mer känt. Trollhättans Stad, Sjöfartsverket, Innovatum och Vattenfall samverkar för att hela tiden utveckla området. Jag tycker att ansökan innehåller mycket bra information om områdets historia och utveckling som alla trollhättebor och besökare borde få mer kännedom om, säger Peter Andersson, ordförande i Byggnads- och trafiknämnden. 

Läs hela ansökan till Årets industriminne här

Senast granskad: 2017-05-17 | av: Yvonne Ström
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)