Brofästen

Olidebron invigdes redan den 4 september, i samband med Slussdagen, då man också kunde testa den nya bron. Nu är det dags att ta bron i fullt bruk och det vill vi fira med den stora Brofästen 8 oktober. Full fart på Innovatum och Olidan!

Person
Kommunikatör, StadsbyggnadsförvaltningenJosefin Åkesson 0520-49 76 98
Enhet Stadsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Stadsbyggnadsförvaltningen

Vi har ännu en spännande dag att se fram emot i Trollhättan. Den 8 oktober är det dags att ta den nya Olidebron i fullt bruk och det firar vi med massor av roliga aktiviteter i de områden som bron knyter samman. Invigningar, vernissage, öppet hus och gratisaktiviteter: full fart på Innovatum och Olidan!

Program för Brofästen 8 oktober

11.00

 • Esther O’Hara, kommunalråd, inviger det nya Titanic-minnet på Innovatum. Monumentet är Nordens första och format som en kopia av en livbåtsdävert (mer information nedan). 
  Plats: Innovatum (vid loket intill Åkerssjövägen) 

 • Vernissage Fyra Trollhättebor - utställning med Ida Mellgrens fanor, Annie Walléns foton, Carl Wallströms målningar och historien om Oscar Olsson och glassfabriken (läs mer om utställningen här)
  Trollhättans Stad bjuder på Bohlins glass från Trollhättan i Konsthallen. 
  13.00 Invigning av utställningen.
  Plats: Konsthallen Trollhättan, Innovatum

 • Öppet Hus:
 • Åk linbanan gratis från Innovatum till Insikten och tillbaka - till kl. 15.00

 • Science Center öppnar - till kl. 16.00

 • GKN 8:an startar: GKN Aerospace anordnar en tipspromenad och lottar ut fina priser (mer information nedan)
  Start och mål: mitt emot Olidebron på Innovatum-sidan

ca. 11.10

 • Olidebron öppnas för gång- och cykeltrafik

 • NCC anordnar fiskedamm - så länge det nappar (först till kvarn)
  Plats: Olidebrons västra sida

 • Sting visar den ombyggda provstationen och bjuder på fika - till kl. 14.00
  Plats: Olidevägen 6

Stolta arrangörer och brobyggare är: Trollhättans Stad, NCC, Sting, Lecor och BUS. 

Titanic-minne på Innovatum

Esther O’Hara, kommunalråd, inviger det nya Titanic-minnet på Innovatum.

Monumentet är Nordens första och format som en kopia av en livbåtsdävert. Minnet är tillägnat offren, det var 89 svenskar som inte fick plats i någon livbåt och en av dem var trollhättebon Henrik Kvillner. Men det är också en hyllning till den svenska tekniken. Tack vare dävertarna som monterades på Nydqvist & Holm i Trollhättan kunde livbåtarna sjösättas säkert och rädda liv. Däverten var en svensk uppfinning, designad av Axel Welin.

Minnesmärket är konstruerat och tillverkat av Sjuntorps produktionsteknik. Esther O´Hara, kommunalråd Miljöpartiet, är utbildad arkeolog och uppvuxen i Liverpool, Titanics officiella hemstad.

GKN 8:an

GKN Aerospace introducerar under Brofästen en ny motionsslinga som är möjlig genom den nya Olidebron: GKN 8:an - en variant på GKN-slingan som skapades för några år sedan. 

Tanken är att du startar din promenad eller joggingrunda på östra sidan av bron – korsar bron och sen går/springer söderut på den västra sidan till översta slussen, där du korsar kanalen och sen fortsätter norrut på östra sidan upp till Olidebron, över den, och sen norrut på västra sidan av kanalen upp till Klaffbron - över den - och sen söderut på östra sidan av kanalen ner till den nya bron, där du går i mål. Dagen till ära arrangerar GKN en tipspromenad med ett antal frågor. GKN har dessutom veckans sedvanliga gåta på plats, för alla intresserade att lösa. Fina priser kommer lottas ut! 

Senast granskad: 2016-09-29 | av: Yvonne Ström
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)