Människor som testar vatten i olika flaskor. Vilket vatten är vårt? Medan juryn gjorde sitt i ett angränsande rum, fick representanterna från de olika kommunerna försöka smaka sig fram till sitt eget vatten bland alla flaskor.

Bra betyg åt Trollhättans kranvatten

Det blev visserligen ingen final för Trollhättan i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Men juryn gav ändå Trollhättans vatten högt betyg.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Kranvatten är ett fantastiskt livsmedel. Lättillgängligt, billigt och miljövänligt.

Men var finns egentligen det godaste kranvattnet? Ja, det tänker branschorganisationen Svenskt Vatten ge svar på genom Kranvattentävlingen 2015. Tio regionfinaler runt om i Sverige ska till slut mynna ut i en riksfinal i Stockholm i slutet av oktober.

Under fredagen samlades representanter från ett antal västsvenska kommuner i Göteborg för att utse två finalister. Trollhättan Energi var på plats, och även om det inte blev någon final för Trollhättan fick stadens vatten gott betyg.

– Trollhättan låg bra till, på övre halvan och inte långt ifrån de bästa. Överlag är det otroligt jämnt och jättesmå skillnader, säger Jan Holmström, från Allt om Mat, en av representanterna ur den fem personer starka jurygruppen.

Lars Sandblom, avdelningschef på vattenverket i Trollhättan, gläder sig åt juryns berömmande ord.

– Kul att få ett sånt omdöme, speciellt med tanke på allt det jobb vi lägger ned på vårt vatten, säger han.

Jan Holmström i jurygruppen har varit med och bedömt kranvatten i många år. Han ser en stor förändring över tid.

– Generellt sett är kvalitén oerhört hög. Vattnet är så mycket bättre än det var när jag började med det här 1997.

Finalplatserna togs den här gången av Mark med motiveringen "Helt enkelt förödande gott och vederkvickande", samt av Hylte där juryns motivering löd "Personifierar själva idén om ett porlande källvatten". Dessutom fick Tibro och Falkenberg hedersomnämnande.

Senast granskad 2015-09-28 av HJAOSK