
Det livsviktiga surret
Humlorna, bina och de andra pollinatörerna gör ett fantastiskt och livsviktigt jobb, men de har det tufft i vårt förändrade landskap. Som tur är kan vi alla göra en insats för dem. Häng med på vår digitala tur!
Det är nu det är läge att planera och förbereda för kommande säsong. Kolla in vår film "Det livsviktiga surret" för inspiration och se vad Staden gör:
På Youtube: Filmen om det livsviktiga surret
Vi kan alla göra något
Det är tack vare pollinatörerna som vi kan njuta av äpplen, blåbär och jordgubbar. Ungefär en tredjedel av all mat vi äter är beroende av att insekter pollinerar.
Idag har många av pollinatörerna det svårt att både hitta mat och någonstans att bo. Mycket för att vi har förändrat landskapet så att deras miljöer minskar och försvinner. Många blomrika betesmarker och ängar försvinner eller växer igen och landskapet blir mer enformigt. Som tur är kan vi alla göra en insats oavsett om man har en bit mark eller inte. Genom att handla ekologiskt och välja bort kemiska bekämpningsmedel bidrar du till bättre förutsättningar för pollinatörerna.
Har du en naturbetesmark eller äng så gör du en jätteviktig insats med att fortsätta hålla den levande och blomrik! Har du en trädgård eller kolonilott kan du också bidra genom att göra den mer attraktiv för pollinatörerna:
- Se till att det finns blommande växter hela säsongen, från vår till sensommar.
- Plantera pollen- och nektarrika växter.
- Gör om en del av din gräsmatta till äng.
- Fixa ett vattenbad.
- Skapa boplatser.
Spana in ängar i staden
Trollhättans Stad testar att göra om några gräsytor till ängar. Vi prövar att så med ängsfrö, plantera pluggplantor och även rulla ut en färdig ängsmatta. Att göra en äng tar sin tid och kräver lite tålamod, men vi hoppas det ska bli ett härligt och betydelsefullt inslag i våra parker.
Vill du kolla in hur ängarna ser ut och utvecklas hittar du dem i Hjortmosseparken, Strömslundsparken och Nergårdsängen i Kronogården-Lextorp.
Karta till ängsytan i Hjortmosseparken
Relaterad information
Mer inspiration och tips finns på nätet, till exempel:
Naturskyddsföreningen om bin och vad du kan göra (växter, insektshotell, vattenbad)
Naturskyddsföreningen Operation Rädda bina (växter, insektshotell, vattenbad)
Länsstyrelsen, recept för biologisk mångfald i parker och trädgårdar
Länsstyrelsen, recept för biologisk mångfald i jordbrukslandskapet
Jordbruksverket om pollinering
Naturhistoriska riksmuseet om bin och bihotell
Göteborgs Botaniska trädgård om att bygga insektshotell
Natursidan om ängar och anläggning