En blomfluga kryper på blomman ängsvädd i en äng.

Det livsviktiga surret

Humlorna, bina och de andra pollinatörerna gör ett fantastiskt och livsviktigt jobb, men de har det tufft i vårt förändrade landskap. Som tur är kan vi alla göra en insats för dem. Häng med på vår digitala tur!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Kolla in vår film "Det livsviktiga surret" för inspiration och se vad Staden gör:

På Youtube: Filmen om det livsviktiga surret

Vi kan alla göra något

Det är tack vare pollinatörerna som vi kan njuta av äpplen, blåbär och jordgubbar. Ungefär en tredjedel av all mat vi äter är beroende av att insekter pollinerar.

Idag har många av pollinatörerna det svårt att både hitta mat och någonstans att bo. Mycket för att vi har förändrat landskapet så att deras miljöer minskar och försvinner. Många blomrika betesmarker och ängar försvinner eller växer igen och landskapet blir mer enformigt. Som tur är kan vi alla göra en insats oavsett om man har en bit mark eller inte. Genom att handla ekologiskt och välja bort kemiska bekämpningsmedel bidrar du till bättre förutsättningar för pollinatörerna.

Har du en naturbetesmark eller äng så gör du en jätteviktig insats med att fortsätta hålla den levande och blomrik! Har du en trädgård eller kolonilott kan du också bidra genom att göra den mer attraktiv för pollinatörerna:

  • Se till att det finns blommande växter hela säsongen, från vår till sensommar.
  • Plantera pollen- och nektarrika växter.
  • Gör om en del av din gräsmatta till äng.
  • Fixa ett vattenbad.
  • Skapa boplatser.

Spana in ängar i staden

Trollhättans Stad testar att göra om några gräsytor till ängar. Vi prövar att så med ängsfrö, plantera pluggplantor och även rulla ut en färdig ängsmatta. Att göra en äng tar sin tid och kräver lite tålamod, men vi hoppas det ska bli ett härligt och betydelsefullt inslag i våra parker.

Vill du kolla in hur ängarna ser ut och utvecklas hittar du dem i Hjortmosseparken, Strömslundsparken och Nergårdsängen i Kronogården-Lextorp.

Karta till ängsytan i Hjortmosseparken

Karta till ängsytan i Strömslundsparken

Karta till ängsytan i Nergårdsängen

Eidar satsar på nektarrestauranger

Under 2021 gör bostadsbolaget Eidar om några av sina rabatter så de blir bättre för pollinatörerna. De bygger även mobila nektarrestauranger.

Mera surr i Eidars rabatter

Senast granskad 2022-09-23 av JEAWAD