Bild från centrala centrum i Trollhättan. Kvinna som cyklar i förgrunden. Trollhättan beviljas två miljoner kronor i EU-medel till centrumsatsningar.

Urban Platsinnovation

Trollhättan är en av sex kommuner som beviljats EU-medel till projektet ”Urban platsinnovation”, där man arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter ska utvecklas för att öka sin attraktionskraft.

Person
Förvaltningschef, Samhällsbyggnadsförvaltningen Johan Bengtsson 0520-49 74 06
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Samhällsbyggnadsförvaltningen

Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter ska utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare.
Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum.

Projektet omfattar Lysekils kommun (lead partner), Högskolan Väst, Strömstads kommun,Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation delfinansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge som är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågick till och med september 2018. En slutrapport från projektet kommer att publiceras under december.

www.interreg-sverige-norge.com

Läs mer om vad vi gör inom projektet Urban Platsinnovation på länkarna nedan. 

Mingelbild med shopping och massor av människor i city

UPI delfinansierar försök med vakter i centrum

För att öka tryggheten för handlare i centrum delfinansieras ett försök med fler närvarande vakter av Urban Platsinnovation.

Sommarkrogen på Spikön

Under 2018 öppnade Sommarkrogen på Spikön, ett samarbete mellan Trollhättans Stad genom UPI, City Trollhättan och Backstage Rockbar. Ett efterlängtad inslag på den populära halvön i älven.

Allsång på Spikön med Frendbergs

Den 14 juli var det Allsång på Spikön. Allsångsledare Johan Frendberg höll i taktpinnen och guidade publiken genom sångerna vid Skrotscenen på Skrotnisses lekplats. Temat för dagen var ”Från Taube till Elvis” och däremellan rymdes förstås många

VM-fest i Maria Alberts Park

Omkring 1500 Trollhättebor samlades i Maria Alberts Park för att se på kvartsfinalen mellan Sverige-England under VM 2018.

Frukostmöte med tema värdskap

Den 6 juli hölls en informationsträff där Visit Trollhättan informerade om besöksnäring, samverkan, värdskap, lokala engagemang för att ge företagare i centrala Trollhättan möjlighet att ge sina kunder det lilla extra i serviceväg.

Utbildning: Trygghet, samarbete, arbetsglädje!

Föreläsaren Henrik Mattson utbildade utbildade personal inom krog, hotell, service och handel i hur vi bygger en tryggare och trivsammare arbetsplats med god kommunikation.

Storgatan

Utbildning för City Trollhättan

Den 3 maj inleddes en skräddarsydd utbildning för centrumföreningen City Trollhättans personal.

Storgatan

Besöksräknare

Besöksräknare på Storgatan, Föreningsgatan, Kungsgatan och Magasinsgatan,

Ulrika Leyon Bertilsson coachar Sejla och Shpresa från Svea Exchange i affärshuset Oden.

Innovativ kväll för centrumföretagare

Företagare i centrum samlades på Butler’s för en utvecklande onsdagskväll på temat Marknadskommunikation. Trollhättans stad och City Trollhättan arrangerade med stöd av EU-projektet Urban Platsinnovation.

Ninjabanan drog folk till centrum

Inför sommarlovet 2017 skapade Trollhättans stad en unik hinderbana, inspirerad av tävling och underhållningskonceptet American Ninja Warrior.

Tack Västervik!

I förra veckan var några av oss på studiebesök med projektet Urban Platsinnovation. Representanter för Västerviks kommun och från näringslivet berättade om hur de arbetat och organiserat sig för att få utmärkelsen Årets Stadskärna 2017.

Idédagen, 3 juni i Trollhättan

Vi vet att det finns många bra idéer där ute som kan bidra till att göra Trollhättan till en ännu bättre stad. Vi vill höra just dina idéer! Välkommen till Trollhättans stora Idédag den 3 juni i Hamnmagasinet på Strandgatan.

Påsk på Macken-lekplatsen 2017

Påskharen kommer till Trollhättan och sprider sin magi över Macken-lekplatsen och Maria Alberts Park. Upptäck lekplatsen på nytt, i en fantasifull påskskrud, med glödande grillar och aktiviteter för hela familjen den 8-16 april.

Centrum i centrum

UPI-aktiviteter 2016

Under 2016 gjordes många insatser för och i centrum inom projektet Urban Platsinnovation. Här får du en överblick över året som gick.

Partnerskapsmöte för Urban platsinnovation

Den 1 december möttes deltagarna i EU:s InterReg-projekt Urban platsinnovation vid Saabmuseet på Innovatumområdet i Trollhättan.

Leksaksbytardagar på Drottningtorget

Hållbarhet och barn är i fokus under två lördagar på Drottningtorget när Trollhättans Stad i samarbete med Retoy anordnar leksaksbytardagar. Barnen kommer dessutom få skapa sin drömlekplats med trasiga leksaker, retur- och naturmaterial.

Nyinvigning av beachvolley i centrum

– och start för Strandgatan i sommarskrud.

Mingelbild från city, massor av människor i rörelse

Purple Flag

Trollhättan satsar på att bli certifierade enligt Purple Flag. Den lila flaggan blir symbolen för en säker, trygg och attraktiv stad som håller en hög och trygg kvalitet, kvälls- som nattetid.

Senast granskad 2019-05-20 av Katarina Loodh