Nya papperskorgar på Kungsgatan. Gråa och röda med Trollhättans Stads logga.

Nya papperskorgar för ett rent och snyggt Trollhättan

I september gjordes en skräpmätning för att kartlägga nedskräpningen i Trollhättans centrala delar. Det mest förekommande skräpet på marken var fimpar. 25 papperskorgar med askkopp på Kungsgatan och Drottningtorget ska förhoppningsvis leda till minskat antal fimpar och mindre skräp på marken.

Enhet Kontoret Tillväxt och utveckling Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Kontoret Tillväxt och utveckling

Trollhättans Stad har som mål att nedskräpningen på allmänna platser ska minska. I höstas utfördes en skräpmätning för att kartlägga skräpsituationen i centrala Trollhättan. Resultatet av mätningen visar att det som är mest förekommande på stadens gator är fimpar, snus och tuggummi.

Som en åtgärd för att minska nedskräpningen i centrum har Trollhättans Stad bytt ut papperskorgarna på Kungsgatan och Drottningtorget. 25 stycken nya papperskorgar i ny design och med Trollhättans Stads logga har satts upp. De nya papperskorgarna är färre till antal men rymmer minst dubbelt så mycket skräp som de tidigare.

 De papperskorgarna som fanns innan rymde mellan 50-70 liter skräp, de nya rymmer 140 liter. I dagsläget tömmer vi papperskorgarna två gånger i veckan på vintern och tre gånger i veckan på vår, sommar och höst. Märker vi att vi behöver öka tömningsfrekvensen gör vi givetvis det, säger Mikael Arvidsson, parkansvarig på Stadsbyggnadsförvaltningen.

De nya papperskorgarna är utformade med en mindre öppning som är vinklad nedåt för att fåglar inte ska kunna dra upp skräp. Panthållare finns på 10 stycken av de nya papperskorgarna. Den viktigaste förändring, sett till resultatet på skräpmätningen, är att de nya papperskorgarna har askkopp på toppen.

Nu hoppas vi att alla fimpar hamnar i de nya askkopparna! Att hålla Trollhättan rent och snyggt är något vi alla måste jobba med tillsammans. Trollhättans Stad ansvarar för städning och att tömma papperskorgar, men alla behöver dra sitt strå till stacken. Vi hoppas att de nya papperskorgarna ska användas flitigt av trollhätteborna, säger Rose-Mari Sandstedt, miljöstrateg på Trollhättans Stad. 

Läs Skräpfacit för Trollhättan HÄR!

Senast granskad 2016-02-29 av Josefin Åkesson Bengtsson