En utomhusvägg med tre luftkonditioneringsfläktar på rad

Komfortkyla

På sommaren blir det lätt varmt inomhus. Då drömmer många om aircondition (AC), eller i alla fall en fläkt.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det kan vara det enda som hjälper för att få ner temperaturen i huset tillräckligt men att minska husets värmetillskott bör vara den första åtgärden. Även att ventilera mera är en bra åtgärd för att få ner temperaturen. Det är mycket sällan som temperaturen är varmare ute än inne. Utomhustemperaturen i Trollhättan är 24 grader eller mer 100-150 timmar av årets 8760.

Exempel på åtgärder för att minska värmetillförseln:

  • Stäng av värmecirkulationen så långt som möjligt, även i pannrummet, när det inte finns något värmebehov.
  • Skärma av solinstrålningen, en utvändig markis är bättre än invändiga draperier. Persienner och solfilm är också effektiva stopp för solens värmande strålar.
  • Stäng av onödig utrustning, alla apparater som står på bidrar till uppvärmning; - Är lamporna tända fast du sitter vid ett ljust fönster?
  • Vädra ordentligt även när temperaturen börjar bli dräglig. Ett hus som är nedkylt tar längre tid att värma upp speciellt om huset har en tung konstruktion med massiva vägar. Är det på jobbet det är varmt kanske det kan vara ok att det är lite kallare första timmarna om man vet att eftermiddagen blir uthärdlig.
  • Kör ut alla som inte behöver vara inne, flytta ut innegymmet och spela fotboll istället för tv-spel.
  • Matlagning är också en bov till övertemperaturer, finns alltså minst en bra anledning till varför kall och grillad mat är extra god på sommaren.


Exempel på värmetillskott i ett hus under ett dygn.

Tillskottsvärme Tid per dygn (h) Energi per dygn (kWh)
Värmecirkulation 500 w 24 12
Solinstrålning 3000 w 8 24
Matlagning 2000 w 1 2
Tre rum med dator 6 3
Tv-spelande 200 w 5 1
En person som dricker saft och läser en bok 100 w 10 1
Fem personer som sover 400 w 8 3
Övrig elektrisk utrustning (fläkt, kyl, frys m.m.) 150 w 24 4
Totalt   48 kWh
     

 

Tillskottsvärmen är i exemplet 2 kW i snitt under dygnet. Allt går inte att få bort men en hel del, kanske blir kylbehovet så litet att en kylanläggning inte behövs eller så kan en kylanläggning med lägre effekt och driftkostnader installeras.

I stora byggnader kan de interna lasterna vara en ännu större bov och det finns således mer att jobba med här. Behövs det ändå investeras i kyla ta ett helhetsgrepp, prata med fastighetsägaren och resonera kring var kylan behövs och vem som ska betala. Många små lokala AC-anläggningar kan göra mer skada än nytta. En gemensam anläggning, kanske med ”frikyla”, blir oftast en bättre och billigare lösning.

Relaterad information

Energimyndighetens hemsida

Senast granskad 2021-03-08 av FIAJOH