Per Gertow och Monika Feivik Foto: Joachim Nywall

Valarbetet igång

Det är långt kvar till valet, men förberedelserna har pågått länge. "Vi började redan förra våren när vi planerade nya distrikt", säger Monica Feivik, valadministratör i Trollhättans Stad.

Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Den 9 september går svenska folket till val. För att det ska flyta på smärtfritt krävs noggrann planering, vilket varje kommuns valnämnd ansvarar för.

I Trollhättan spelar Monica Feivik en central roll som ansvarig valadministratör. Hon berättar att förberedelserna inför valet 2018 började redan våren 2017 när man såg över valdistrikten.
– I förra valet hade vi 31 distrikt, men Trollhättan växer hela tiden, fler ska rösta, så vi har skapat tre nya distrikt eftersom varje distrikt inte får ta emot mer än 2 000 röstande, säger Monica och fortsätter:
– Det är ett omfattande jobb. Vi har i stort sett räknat antalet röstberättigade hus för hus för att kunna göra en distriktsindelning.

Varje distrikt ska naturligtvis också ha en vallokal, men det får inte vara politiska lokaler och de bör inte använda kyrkliga lokaler. Varje vallokal ska sedan bemannas.
– Det ska vara åtta röstmottagare i varje vallokal. Vi kommer att utbilda över 270 personer under våren, säger Monica.

I lokalen ska det också finnas valmaterial; allt från små gummiband till valsedlar, valurnor, valbås och så vidare. I vallagret på Stridsbergsområdet förvaras det material som kan återanvändas, vilket kompletteras varje val med bland annat uppdaterade valsedlar. Här förbereder Monica sedan samtliga 34 "kit" som ska skickas ut till vallokalerna.

Mycket har ändrats och moderniserats sedan Monicas första insats som valförrättare 1970, fast mycket är också sig likt. Vi lever i en allt mer digitaliserad värld, men någon digital röstning är inte aktuell.
– Att rösta digitalt hemifrån är inte aktuellt då det finns en risk för att personer blir utsatta för hot och tvång. Att ha digitala valbås i vallokalerna har fallit på att det blir väldigt dyrt, samt att det finns en risk att de blir manipulerade, säger Per Gertow, valgeneral i Trollhättans Stad, innan han avslutar:
– Pappershanteringen kan upplevas som gammaldags, men den är robust och säker.

Lite fakta om valet i Trollhättan:

  • 84,8 procent av de röstberättigade i Trollhättan röstade i riksdagsvalet 2014.
  • Antal förstagångsväljare: 2 683.
  • Antalet röstberättigade till riksdagsvalet: 42 720,  kommunvalet: 43 341, landstingsvalet: 44 641.
  • Antalet vallokaler: 34.
  • Förtidsröstning: Öppet från den 22/8 i följande lokaler: Stadsbiblioteket, Syltebiblioteket, stadshuset (Filmsalen), Edsborg (bod vid entrén), Kronogården (samlingslokalen)

 

Senast granskad: 2018-05-08 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)