Grävmaskin som gräver upp förorenad mark

Trollhättan beviljas bidrag för sanering

52 miljoner kronor till saneringen av det gamla industriområdet Stridsberg och Björk

Person
StadsdelsutredareMalin Nyberg 0520-497457
Enhet Kontoret Tillväxt och utveckling Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Kontoret Tillväxt och utveckling

Länsstyrelsen har beslutat att överlämna 52 miljoner kronor, fördelat över sex år till Trollhättans stad. Pengarna ska gå till att sanera förorenad mark där bostäder ska byggas. Det handlar om det gamla industriområdet Stridsberg och Björk, som planeras bli en del av den nya stadsdelen Vårvik. 

-Väldigt roligt att vi får möjlighet att göra något riktigt bra av det gamla industriområdet Stridsberg och Björk. Vår nya stadsdel Vårvik är ett spännande område som får en unik identitet av industrihistorien och närheten till centrum och älven. Saneringen gör att vi kommer att kunna skapa fler bostäder, något som är strategiskt viktigt för Trollhättans utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Området har fått 52 miljoner kronor fördelat över sex år. Större delen av saneringen planeras 2019 och 2020. Bidraget motsvarar 70 procent av den beräknade saneringskostnaden. Källstorp är det tredje området i Västra Götalands län som får del av bidraget. De övriga två ligger i Ale och Lerums kommuner.

Bidrag till sanering av förorenade områden där bostäder ska byggas har funnits sedan 2016. Bidraget fyller två syften, dels att undanröja en hälso- och miljörisk och dels att underlätta bostadsbyggnation. Naturvårdsverket fördelar pengarna till länsstyrelserna. Länsstyrelserna överlämnar därefter bidraget till den sökande kommunen. För 2018 och varje år framöver finns totalt 200 miljoner kronor att söka i landet.

Senast granskad: 2018-07-06 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)