Utomhusbild på N3, Innovatumområdet Innovatum är ett exempel på hur Trollhättan både bevarat och aktivt utvecklat kulturmiljöer. Nu prisas Trollhättan för sitt målmedvetna arbete. Foto: Peter Asp

Trollhättan Årets kulturmiljökommun

– prisas för aktivt arbete med utveckling av kulturmiljöer

Person
Press- och marknadschefPeter Asp 0520-49 70 49
Enhet Kommunikationsavdelningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunikationsavdelningen

Trollhättan har av Riksantikvarieämbetet utsetts till åtets kulturmiljökommun 2015.

Utmärkelsen får man tillsammans med Kramfors och Landskrona och de tre kommunerna kommer att prisas i samband med Riksantikvarieämbetets höstmöte i november.

Utmärkelsen handlar mycket om hur man i kommunerna arbetar för att lyfta fram sina kulturmiljöer i samarbete med andra aktörer. Riksantikvarieämbetet har regional utvecklingssamverkan med Västernorrland, Västra Götaland och Skåne och i våras utlystes tävlingen "Årets kulturmiljökommun".

Trollhättan, Kramfors och Landskrona lämnade in ansökningar belönades alla med utmärkelsen eftersom Riksantikvarieämbetet framhåller att samtliga bedriver ett angeläget kulturmiljöarbete.

– Visst var det så att samtliga tre kommuner som sökte fick utmärkelsen, men jag tycker ändå att vi ska vara stolta över att Trollhättan nu uppmärksammas. Det är en omfattande ansökan och utmärkelsen visar att Trollhättan har arbetat mot miljömålen och förvaltat dessa väl. Vi är en stad som aktivt arbetar med våra kulturmiljöer för att bevara, utveckla och använda dessa, konstaterar bebyggelseantikvarie Astrid Bäckman som ligger bakom ansökan.

De tre kommunerna har likheter som gamla industriorter under omvandling, men samtidigt skillnader som kompletterar bilden av en kulturmiljökommun framhåller Riksantikvarieämbetet.

Vid ytterligare frågor kontakta Astrid Bäckman, bebyggelseantikvarie Trollhättans Stad, 070-297 75 34.

Motivering Trollhättan

Kommunens väl förankrade nya kulturmiljöprogram är centralt för stadens utveckling med industrimiljöer som fått ny användning. En ny översiktsplan har synliggjort kulturmiljöaspekterna. Det moderna kulturarvet har en tydlig plats och medborgarna involveras på flera sätt i stadens utveckling, bland annat i samarbetsprojektet Minecraft som vänder sig till alla åldrar.

Senast granskad: 2015-06-29 av: fredrika.almqvist@trollhattan.se
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)