Kollage med två bilder, där en bilden föreställer en raket i statläge och den andra bilden är på Christer Fuglesang

Trollhättan - en del av rymden!

Rymdverksamhet blir allt viktigare för vår vardag på jorden. Trollhättan är en del av denna utveckling och står därför som värd när konferensen Rymdforum går av stapeln den 24-26 mars. GKN Aerospace, Högskolan Väst, Innovatum Science Park och Trollhättans Stad är alla aktörer som är med och formar rymd-Sverige idag och som därför är med som arrangörer av konferensen. 

Person
Trollhättan Convention Bureau Anki Carlsson 0520-49 62 72 0733-48 96 74
Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

PRESSMEDDELANDE, 2019-03-20

Rymdverksamhet blir allt viktigare för vår vardag på jorden. Ny teknik bidrar till att satelliter blir allt mindre. Allt mer data från rymden blir tillgänglig. Nya privata aktörer och entreprenörer satsar på rymden och allt fler länder har blivit rymdnationer, med egen rymdverksamhet. Trollhättan är en del av denna utveckling och står därför som värd när konferensen Rymdforum går av stapeln den 24-26 mars. GKN Aerospace, Högskolan Väst, Innovatum Science Park och Trollhättans Stad är alla aktörer som är med och formar rymd-Sverige idag och som därför är med som arrangörer av konferensen. 
 
Under tre dagar, från söndag, kommer ca 300 deltagare från hela rymdbranschen såsom industri, forskare och beslutsfattare, på både nationell och internationell nivå, träffas för att lyssna, lära och samtala om den utveckling vi nu ser. Det kommer handla om allt från sökandet efter liv på Mars, små och stora raketer, additiv forskning för rymden, hur rymden inspirerar byggnader på jorden, rymdinkubator. Bland deltagarna märks bland andra astronauten Christer Fuglesang, Sveriges nya minister för högre utbildning och forskning, också ansvarig för rymdverksamhet, Matilda Ernkrans samt representanter för Elon Musks rymdbolag Space X. 
 
– Det är fantastiskt att vi kan sätta den forskning och det näringsliv inom rymdområdet som finns i Trollhättan på kartan, men jag hoppas också att det här bidrar till att göra trollhätteborna stolta över den spetskompetens vi har här, menar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.
 
Trollhättan har lång erfarenhet och kompetens inom rymd. Redan på 1970-talet klev vi in i det europeiska rymdsamarbetet och GKN Aerospace är idag Centre of Excellence när det gäller munstycken och turbiner till den europeiska Ariane-rymdraketen. Även på Innovatum har rymden gjort avtryck. På Produktionstekniskt Centrum på Innovatum Science Park bedrivs spjutspetsforskning och utveckling inom additiv tillverkning för rymdindustrin och här startades även Sveriges första rymdinkubator. Här finns även startup-företag som på olika sätt drar nytta av de data som går att avläsa från satelliter i rymden.
 
– Vi arbetar aktivt med möten, som ett sätt att stärka Trollhättans attraktionskraft, och locka både företagsetableringar och fler invånare till vår stad, menar Anki Carlsson, ansvarig för Trollhättans Convention Bureau.
 
– Det är även viktigt att sprida det kunskapsutbyte som sker under konferensen till fler här i Trollhättan. Ett exempel på det är att vi vill väcka intresse och inspirera våra unga Trollhättebor om de karriärvägar som finns inom området rymd. Därför kommer ca 450 elever från årskurs 8 och 9 samt studenter från Högskolan Väst, att få en alldeles egen föreläsning med Christer Fuglesang, Sveriges första och hittills enda astronaut, som även är en av konferensens huvudtalare. 
 
– Vem vet kanske kommer någon av dem att vara nästa svensk vi skickar upp i rymden, avslutar Anki Carlsson, ansvarig för Trollhättans Convention Bureau.
 
Medias representanter bjuds in att ta del av programmet, som finns på Rymdforums webbplats.
 
För mer detaljerat program, anmälan om deltagande eller önskemål om intervjuer med exempelvis föreläsare, kontakta: 
Anki Carlsson, ansvarig för Trollhättans Convention Bureau, Trollhättans Stad, telefonnummer 0520-49 62 72

 

Senast granskad 2019-12-12 av Clara Bengtsson