Stadsvandring med AR-app

Upplev tio sedan länge försvunna byggnader i Trollhättans centrum norr om Torggatan, på platsen där de en gång i tiden stod! Trollhättans Stad har tillsammans med Åmål, Lysekil och inkubatorföretaget Odenity utvecklat en app som tar dåtiden in i nutiden genom AR-app i din smartphone.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ny teknik tar stadsvandring till nästa nivå

– Vi har tänkt nytt kring hur vi skapar upplevelser kring Trollhättans byggnadshistoria, Jörgen Einarsson, projektledare på Samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Upplevelsen bygger på den relativt nya digitala tekniken AR (Augmented Reality, förstärkt verklighet). Det i kombination med ett samarbetsavtal kring projektet med kommunerna Åmål och Lysekil, fick Fyrbodals kommunalförbund att bevilja en ansökan motsvarande 50 % av projektkostnaden.

Känd Trollhätteprofil en del av upplevelsen 

– Appen är annars en ren Trollhättehistoria, fortsätter Jörgen.  

Den har utvecklats av Odenity, som är ett inkubatorföretag på Innovatum. Trollhätte-Gillet och Innovatum bildarkiv står för merparten av texterna och bilderna. Trollhättesonen Anders "Galenskaparna" Eriksson står med bravur för den svenska berättarrösten! Den engelska talas in av projektledaren själv. Silvia Holmér på Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort översättningen till tyska. Trollhättebördiga Anna-Karin Ryan, f.d. Björk, läste sedan in texten hemma i Schweiz. Inläsningen på lätt svenska gjordes av Ann Häreblad.

De två sistnämnda knöt ihop säcken väl: Första gången Anna-Karin fick användning för sin tyska i professionella sammanhang var när hon i sin ungdom sommarjobbade vid Trollhättans turistbyrå. Och Ann är dotter till läraren Rolf Häreblad, som var tilltänkt som översättare i ett tidigare skede.

– Rolf var faktiskt Anders Erikssons fransklärare vid Lyrfågelskolan när det begav sig, berättar Jörgen. Under arbetet med inläsningen berättade Anders gärna om den gemensamma skolresan till Paris och hur Rolf väckte hans intresse för franska.

I appen finns alltså texter och berättarröster på svenska och lätt svenska, på engelska och tyska.

– Förutom att turister och folk på hemester ska kunna använda appen, är tanken att de som inte ännu kan svenska så bra, t.ex. SFI-elever, ska kunna ta del av stadens historia, säger Jörgen.

trollhattan.se/stadsvandringar och hos visittv.se finns information om hur tjänsten används.  Appen fungerar bäst med lite nyare versioner av operativsystemen Android och iOS. Den är kostnadsfri att ladda ned och att använda.

Bild på gammalt hus på Storgatan i Trollhättan. Text "upplev dåtiden i nutid"

Historisk stadsvandring med AR-app

Upplev tio sedan länge försvunna byggnader i Trollhättans centrum norr om Torggatan, på platsen där de en gång i tiden stod! Ladda ned appen Odenity och välj Trollhättans historiska stadsvandring för att på plats se,

Relaterad information

Den digitala stadsvandringen är ett samarbetsprojekt finansierat av Fyrbodals kommunalförbund mellan Åmål, Lysekil och Trollhättan. Ett stort tack vill vi rikta till de ideella krafter som bidragit med engagemang och kunskap för att möjliggöra stadsvandringen.

Logotyp, Fyrbodal

Senast granskad 2020-07-07 av PERIVA