Framtidshuset är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Trollhättans Stad, där man med hjälp av en ny modell ska ge långtidsarbetslösa en hjälpande hand till arbete. ”Det handlar om tron på människans förmåga, det är utgångspunkten”, säger Annicken Hutchinson, sektionschef AF Norra Älvsborg, här tillsammans med Christina Södergren-Nilsson, Framtidshuset, och Annika Andersson, områdeschef Arbetsmarknadsstöd i Trollhättans Stad. Framtidshuset är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Trollhättans Stad, där man med hjälp av en ny modell ska ge långtidsarbetslösa en hjälpande hand till arbete. ”Det handlar om tron på människans förmåga, det är utgångspunkten”, säger Annicken Hutchinson, sektionschef AF Norra Älvsborg, här tillsammans med Christina Södergren-Nilsson, Framtidshuset, och Annika Andersson, områdeschef Arbetsmarknadsstöd i Trollhättans Stad.

Ny satsning på långtidsarbetslösa

Framtidshuset är en ny satsning på långtidsarbetslösa. – Vi vill få ut människor i jobb igen, säger Christina Södergren-Nilsson, verksamhetsledare för Framtidshuset.

Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

I januari öppnade Framtidshuset sin verksamhet i det gamla sjukhemmet på Hjortmosse­gatan 5. Lokalerna inhyste tidigare en verksamhet som inriktade sig på arbetsträning.
– Förut var det rehabilitering, det är det inte nu. Vi är en jobbinkubator med ett slutförandeuppdrag, där fokus är att få långtidsarbetslösa i arbete, utbildning eller starta företag, säger Christina Södergren-Nilsson, verksamhetsledare på Framtidshuset, som är ett samarbete mellan Trollhättans Stad och Arbetsförmedlingen.

Deltagarna i projektet väljs ut efter en intervju, och under fem veckors tid kommer de dagligen till Framtidshuset för att aktivera sig i någon av arbetsenheterna, starta ett träningsföretag eller laga mat i restaurangen. Här får de också uppbackning av stöttande och coachande handledare med olika kompetenser, vilket gör att Framtidshuset vågar spänna bågen högt.
– Minst 80 procent av våra deltagare ska ut i jobb igen, eller börja studera, säger Christina Södergren-Nilsson.

Många av deltagarna saknar referenser och kontaktnät, vilket försvårar en framtida anställning, men i Framtidshuset kan de få det.
– När vi beskriver för potentiella arbetsgivare hur vi jobbar med våra deltagare är styrkan att vi ser dem på plats varje dag. Vi ser hur de uppfyller kriterier som att passa tider, vara flexibla och förmågan till samarbete. Vi vet vad vi ”säljer” till arbetsgivaren, säger Christina.
Den första kullen av deltagare har redan visat framfötterna genom att på eget initiativ bjuda in till Öppet hus den 9 maj för ett cykelevent.
– Det känns så bra att de vill synliggöra ett event, och känner en stolthet för det, avslutar Annika Andersson, områdeschef Arbetsmarknadsstöd i Trollhättans Stad.

 

Senast granskad: 2018-05-15 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)