Nevs växer med kinesiska delägare

– positivt besked för verksamheten i Trollhättan

Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Nevs gav idag besked att man nått ett avtal med två nya kinesiska delägare.

Tillsammans med staden Tianjin och med IT-företaget SRIT (Beijing State Research Information Technology) kommer Nevs att etablera en ny fabrik samt ett forsknings- och utvecklingscenter i kinesiska Tianjin.

– Det handlar om ett drygt 30-procentigt ägande och 200 miljoner dollar. Det här ger oss styrka och kapacitet på den kinesiska marknaden, vilket är mycket positivt för verksamheten och huvudkontoret i Trollhättan, konstaterar Nevs vd Mattias Bergman.

Ett besked som glädjer Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

– Det här är en positiv och alldeles nödvändig utveckling för verksamheten i Trollhättan. Jag är övertygad om att dagens besked kommer att betyda fler arbetstillfällen i Trollhättan, både på kort- och lång sikt konstaterar kommunalrådet Paul Åkerlund.

Tillsammans med de kinesiska delägarna kommer Nevs att etablera en ny fabrik i Kina samt också ett forsknings- och utvecklingscenter. Produktion och forskning/utveckling kommer samtidigt att finnas kvar i Trollhättan.

Det tar ungefär två år att bygga upp en fabrik i Kina och inledningsvis kommer Trollhättan att producera bilar för den kinesiska marknaden. Därefter kommer Trollhättan att producera och utveckla bilar för andra marknader, både i Sverige och globalt.

När det gäller varumärkesdelen så är namnet på bilen inte klart, men märket kommer att bygga på Nevs plattform och kunskaper.

– Vi har för tillfället inga besked att komma med i namn- och varumärkesfrågan. Däremot kan vi konstatera att det under eller efter sommaren kommer att presenteras en uppdaterad affärsplan och kanske också ytterligare partners som gör oss ännu starkare, konstaterade Mattias Bergman.

Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan är mycket nöjd med beskedet från Nevs och ser inte satsningen i Kina som ett hot mot verksamheten i Trollhättan.

– Snarare tvärtom. Kina är huvudmarknaden och då krävs det både partners och tillverkning där. Dagens besked betyder som jag ser det att även verksamheten i Trollhättan stärks, både när det gäller antalet anställda och för underleverantörer och konsulter, konstaterar Paul Åkerlund.

Vid ytterligare frågor kontakta kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund, 070-554 44 56 eller informationschef Peter Asp, 070-206 86 87.

Senast granskad: 2015-05-27 | av: fredrika.almqvist@trollhattan.se
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)