Gerd Holmgren, chef för enheten mot våld i nära relationer. Gerd Holmgren, chef för enheten mot våld i nära relationer.

"Nästa år ska vi vara nummer ett"

Trollhättan är bland de bästa kommunerna i landet när det kommer till att stötta våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Men sjätteplatsen är inte bra nog, enligt Gerd Holmgren, chef för enheten mot våld i nära relationer. – Nästa år ska vi vara nummer ett, slår hon fast.

Person
FolkhälsostrategJohanna Linnarsson 0520-49 79 70
Enhet Kontoret Tillväxt och utveckling Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Kontoret Tillväxt och utveckling

Det är kvinnojourens riksorganisation Unizon som för första gången har undersökt kommunernas ambitioner och verksamhet mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Ronneby hamnade i topp – men på en delad sjätteplats återfinns Trollhättan.

– Det är självklart hedrande och ett kvitto på att vi gör rätt saker, men samtidigt är jag en tävlingsmänniska och nästa år ska vi vara nummer ett, säger Gerd Holmgren, chef för enheten mot våld i nära relationer.

Undersökningen har tittat på hur kommunernas kvinnofridsarbete är organiserat, allt från rutiner och handlingsplaner till de konkreta insatserna. Förklaringen till att Trollhättan redan nu tillhör de bästa i landet är den tydligt utstakade färdriktningen.

– Det finns en självklarhet i det vi gör och en bred förankring att arbeta tillsammans – från politiken hela vägen ned till våra utförare, säger Gerd Holmgren och fortsätter:

– Det är en prioriterad folkhälsofråga och vi har tydliga styrdokument som säger att det ska prioriteras och utvecklas. Vi följer Socialstyrelsens föreskrifter och de nationella jämförelserna. Här sker ett gediget utvecklingsarbete och framgångsfaktorn förklaras av att alla är med i den strävan.

Den strävan ska föra Trollhättan högst upp på pallen när Unizon återkommer med sin ranking för nästa år, det är Gerd övertygad om.

– Vi ser till helheten. Det förebyggande arbetet ska leda till att ingen av våra invånare ska behöva bli utsatt för våld. Vi vänder oss till dem som utövar våldet, de utsatta kvinnorna och arbetar med barnperspektivet. Och sedan har vi ett fantastiskt komplement i den ideella sektorn i form av kvinnojouren Duvan.

Om undersökningen

Svarsfrekvensen var 70 % (202 av 290 kommuner). Undersökningen, som kommer att upprepas årligen, har resulterat i en ranking av kommunerna, baserat på en sammanräkning av svaren utifrån ett i förhand bestämt poängssystem.

Sök resultat per kommun på http://korta.nu/kvinnofrid2015

Ladda ned rapporten för Kvinnofridsbarometern 2015. 

 

Senast granskad: 2015-04-17 av: fredrika.almqvist@trollhattan.se
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)