Machofabriken pratar maskulinitet

Nu har alla mentorer för årskurs 7 möjligheten att ta med sina elever till Machofabriken, en utbildning med interaktiva övningar där sociala normer för maskulinitet ifrågasätts och diskuteras.

Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Utbildningen leds av kommunens fritidsledare som utbildat sig i metoden.
– Vi vill ge eleverna nya glasögon och få dem att börja ifrågasätta sociala normer, säger Karin Jacobsson Mauritzson, anläggningsföreståndare på Storegårdens Fritidsgård. Machofabriken hade premiär i början av februari och först ut att skicka sina sjuor var Lyrfågelskolan och Stavreskolan.

Machofabriken tar två lektionstimmar i anspråk och bygger på kortfilmer som följs upp med diskussion. Klassen kan med fördel komma till fritidsgården men fritidsledarna kan också genomföra utbildningen i klassrummet.
– Maskulinitetsnormen är starkt kopplad till våld. Män förväntas utöva mer våld, och är också de som utövar mest våld. Machofabriken handlar om att bryta den trenden, säger Magnus Sörensen, fritidsledare på Storegården.

Alla fritidsgårdar i Trollhättan erbjuder utbildningen till skolor i sitt respektive område.  
– Skolorna får detta gratis. Machofabriken är ett erbjudande från fritidsgårdarna precis som Kamratbanan, och vi hoppas att många skolor tar chansen, avslutar Camilla Magnusson, fritidsgårdschef.

 

Senast granskad: 2018-03-19 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)