Glada människor sitter på en restaurang och äter och dricker.

Lämna tips om trängsel på matställen

För att se till att restauranger, barer och kaféer i Trollhättan följer Folkhälsomyndighetens regler, gör samhällsbyggnadsförvaltningen tillsynsbesök. Om du upptäcker trängsel på matställen kan du lämna dina synpunkter till oss!

Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen från 1 juli 2020

Lagen slår fast att den som driver ett serveringsställe, som till exempel en restaurang, bar eller ett kafé, ansvarar för att utföra vissa åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset som orsakar covid-19.

Vad gör kommunen om en verksamhet inte följer reglerna?

Om vi upptäcker brister gör vi återbesök för att följa upp om verksamheten har utfört åtgärder och om åtgärderna är tillräckliga. 

Privatpersoner kan anmäla trängsel

Var och en av oss har ett personligt ansvar att undvika trängsel vilket innebär att man inte ska gå in på ett matställe där man upplever trängsel. Är det så att du upplever trängsel på ett matställe kan du gärna kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen med information om detta.

Läs detta innan du gör en anmälan

Följande är inte trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:

  • Det är fler än 50 personer i restaurangen/på uteserveringen - Regeln gäller inte för restauranger, kaféer och andra matserveringar.
  • Det är minst 1 meter mellan olika sällskap - Gäster ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra. Dessutom behövs utrymme för att gästerna ska kunna dra ut stolarna. Inom ett sällskap gäller det personliga ansvaret för gästerna.

Notera även att vi inte kan göra något åt trängsel i till exempel butiker och på badplatser.

Samhällsbyggnadsförvaltningen gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.

Anmälan om trängsel på matställen
Det är värdefullt att samhällsbyggnadsvaltningen kan nå dig för kompletterande frågor. Fyll därför gärna i uppgifterna nedan.
Jag samtycker till att Trollhättans Stad behandlar ovan nämnda personuppgifter om mig. Godkännandet innebär att jag accepterar att uppgifterna lagras i en databas i kommunen. Jag kan när som helst dra tillbaka mitt godkännande genom att kontakta kommunen (Obligatoriskt fält)
Senast granskad 2020-07-07 av katarina.loodh@trollhattan.se