Leende ung kvinna i park, i bakgrunden en man och en kvinna som arbetar framför en dator.

Grönt ljus för Trollhättans studenter

Ännu en gång är Trollhättan en av de endast nio universitets- och högskolestäder, och den enda i Västsverige, som har en trygg bostadssituation för studenter. Det visar Sveriges Förenade Studentkårers rapport om bostadssituationen för Sveriges studenter.

Person
Kommunikationschef Vivian Komstadius 0520-495929 0733-489969
Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Trollhättan är en av de få universitets- och högskolestäder i landet som erbjuder bostadsgaranti för nyinflyttade studenter. Bostadsgarantin erbjuds i ett samarbete mellan Trollhättans Stad, det kommunala bostadsbolaget Eidar och Studentkåren vid Högskolan Väst, och är en medveten satsning för att bidra till en attraktiv studentstad.

- Det är en utmaning varje år, eftersom det är ett stort tryck på studentbostäder och vårt ordinarie bestånd av mindre bostäder. Vi planerar för att bygga fler studentbostäder, vilket vi hoppas kommer att förbättra situationen ytterligare inom ett par år, säger Urban Blom, VD på Eidar.

I rapporten anges att "Karlshamn och Trollhättan sticker ut som två mycket positiva exempel på kommuner som nästintill varje år sedan år 2009 kunnat erbjuda nyantagna studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart."

- Studenterna är en viktig resurs för Trollhättan och näringslivet i regionen. Därför vill vi bidra med det vi kan för att studenterna ska få en bra studietid redan från början och inte behöva oroa sig för att hitta tak över huvudet, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

- Det här är en viktig fråga för studenterna, säger Jakob Gleby, ordförande på Studentkåren vid Högskolan Väst. Jag vill rikta ett stort tack till de privata fastighetsägare som hyr ut boende till studenter, de hjälper till att ge studenterna en trygg start på Högskolan Väst. Nu måste vi vara ute i god tid och bygga fler studentbostäder, så att studenterna även i fortsättningen kan få ett tryggt boende, och göra situationen mer hållbar för framtida studenter.

Rapporten från Sveriges förenade studentkårer (SFS) ang bostadssituationen för studenter.

Senast granskad 2019-08-26 av rebecca.gustavsson@trollhattan.se