Logotype EU-valet med medarbetare från valkansliet: Per Gertow, Björn Zetterström och Hanna Olsson. Onsdag den 8 maj öppnar förtidsröstningen till EU-valet. Inför valet har cirka 350 röstmottagare utbildats av valnämndens kansli: Per Gertow, Björn Zetterström och Hanna Olsson.

EU-valet närmar sig

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Proceduren är den samma som vid valet i höstas, men det finns framförallt en sak som skiljer sig åt: – Vi har en ny lag som gör att valställen måste skärmas av för att skydda valhemligheten, säger Per Gertow på valnämndens kansli i Trollhättan.

Enhet Valnämndens kansli 0520-49 59 69

Ändringarna i vallagen gjordes för att stärka skyddet av valhemligheten, så från och med valet till Europaparlamentet den 26 maj ska platsen för valsedlar vid en röstnings- eller vallokal vara avskärmad från insyn från andra väljare – vilket kan leda till att den röstande får vänta på sin tur att utföra sin demokratiska rättighet.
– Risken för köbildning ökar, å andra sidan är valdeltagandet till Europaparlamentet betydligt lägre än val till kommun, landsting och riksdag, säger Per Gertow på valnämndens kansli.

Ny vallokal

Antalet valdistrikt i Trollhättan är 34 också vid detta val, dock blir det en ny vallokal som påverkar de röstberättigade i distriktet Hjulkvarn.
– De fick tidigare rösta i Parkhallen, men får i stället bege sig till Stavreskolan som nu inrymmer två valdistrikt, säger Per Gertow och fortsätter:
– Vi fick besked om att Parkhallen skulle renoveras, så därför blir det
Stavreskolan i stället.

Förtidsröstningen startar den 8 maj, då ska alla röstberättigade som är bosatta i Sverige ha fått sina röstkort hemskickade. På Trollhättans Stads hemsida hittar du information om våra val- och förtidsröstningslokaler, samt ytterligare upplysningar som kan vara bra att känna till om valet:
EU-val Trollhättans Stad
Här kan du förtidsrösta i Trollhättan
Vallokaler i Trollhättan

Frågor om valet kan ställas till valnämndens kansli, på telefon: 0520 – 49 59 69

Senast granskad 2019-05-06 av Per Ivarsson