En vecka fri från våld 2020

Under vecka 48 deltar Trollhättans Stad i det nationella initiativet En vecka fri från våld som belyser det förebyggande arbetet med våld i nära relationer.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Nationellt leds En vecka fri från våld av Unizon och MÄN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Lokalt leds kampanjen av Trollhättans Stad, Lilla Edets kommun och Vänersborgs kommun. Trollhättans Stad samarbetar också med Kvinnojouren Duvan, Tjejjouren Eva, Antidiskrimineringsbyrån och Brottsofferjouren Fyrbodal. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

Aktiviteter

Under vecka 48 anordnar vi flertalet aktiviteter för att uppmärksamma en vecka fri från våld. 

Livesänd lunchföreläsning med Sara De Blanche

På tisdag den 24/11 bjuder vi in till en digital lunchföreläsning med Sara De Blanche som är kurator på Enheten mot våld. Sara kommer prata om psykiskt våld, eftervåldet och hur en ska agera om en är orolig för sin kompis, kollega eller familjemedlem. 
Tema: Psykiskt våld
Dag: Tisdag 24 november 
Tid: 12-13 
Se föreläsningen i efterhand här! 

Digital ljusmanifestation

Den 25:e november är det internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Med anledning av detta anordnar vi en digital ljusmanifestation. 
Dag: Onsdag 25 november
Tid: 17:00 - 17:30
Delta i ljusmanifestationen via detta Facebook-evenemang

Livesänd föreläsning med organisationen Porrfri Barndom

Snacka om porr? Ska inte sånt hållas för en själv? Det anser inte organisationen Porrfri Barndom som tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån bjuder in till ett webinar som både är informativt, interaktivt och faktiskt ganska roligt. Det blir en föreläsning om barn och ungas relation till nätporr och hur vuxenvärlden kan förhålla sig till det här området och ger er konkreta tips och verktyg för att ta porrsnacket. Det blir också en genomgång av dagsläget kring nätporr, personliga berättelser med mera. 

Dag: Torsdag 26 november
Tid: 18:00-19:30
Se föreläsningen med Porrfri Barndom
Klicka här för att läsa mer om föreläsningen

Kungsportstunneln lyser i orange och lila

Den 25:e november är det orange day och detta uppmärksammar vi genom att lysa upp
Kungsportstunneln i lila och orange under hela vecka 48. Orange day är en dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Informationskampanj

Under vecka 48 kommer vi ha en informationskampanj på Enhetens mot våld Facebook och Instagram. Följ oss gärna där!

Facebook
Instagram

Film om Enheten mot våld

Vem kan besöka Enheten mot våld? Och vilken hjälp finns att få? 
Titta på vår informationsfilm om Enheten mot våld i nära relation. 

Se filmen om enheten på Youtube

Samverkan 

Under en vecka fri från våld samarbetar Trollhättans Stad med nedanstående organisationer. 

Kvinnojouren Duvan

Kvinnojouren Duvan är en ideell förening som i över 35 år arbetat för att stötta kvinnor och barn som utsatts för misshandel, kränkningar, hot, hedersrelaterat våld och trafficking. Vi är politiskt och religiöst obundna och vänder oss främst till kvinnor i Trollhättan med omnejd.

Kvinnojouren Duvan

Tjejjouren Eva

Tjejjouren Eva är en ideell förening som arbetar för att stötta och stärka unga tjejer. Vårt syfte är att skapa en mötesplats där personer som identifierar sig som unga tjejer kan finna stöd och gemenskap. Hos oss är inga frågor för stora eller för små - vi lyssnar alltid när du behöver någon att prata med.

Tjejjouren Eva

Antidiskrimineringsbyrån 

Integrationsforum är en ideell förening och vi bedriver en antidiskrimineringsbyrå. Vårt syfte är att verka för de mänskliga rättigheterna. Vi strävar efter ett samhälle med jämlikhet och mångfald, där människors olikheter ses som en fördel och alltid respekteras. Vi vill se ett samhälle fritt från förtryck, fördomar, utsatthet och diskriminering. Föreningen arbetar för en rättvisare värld.

Antidiskrimineringsbyrån

Brottsofferjouren Fyrbodal

Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Vi har omkring 70 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt cirka 1 300 volontärer.

Brottsofferjouren

Tjej som sitter med en bärbar dator i knät

Chatta med oss på Enheten mot våld i nära relationer

Chatten är stängd, men du är välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post istället.

Fotografiet är en bild över fyra böcker som är staplade på hög. Boken är röd och har vit text.

Bostadsrättsföreningen HSB Markören införde Huskurage

Trollhättans Stad står bakom den våldspreventiva metoden Huskurage. Huskurage innebär egentligen civilkurage – att våga agera om du misstänker att någon granne far illa.

Senast granskad 2020-12-03 av Clara Bengtsson