Seida Trozic som förbereder Italiensk köttfärslimpa. Centralköket har ökat sina ekologiska livsmedelsinköp. Här är det Seida Trozic som förbereder Italiensk köttfärslimpa, där köttet som används både är ekologiskt och producerat i Sverige. Text och foto: Per Ivarsson.

Ekologiska inköp ökar

De ekologiska livsmedlen ges allt större utrymme i våra verksamheter. Den senaste undersökningen visar att inköpen ökat från 18 till 25 procent sedan årsskiftet. En stor del i den fina siffran har Centralköket. – Vi har tagit ett krafttag, säger kostchefen Anna Johnson.

Person
MiljöstrategÅsa Olsson 0520-49 74 77
Enhet Kontoret Tillväxt och utveckling Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Kontoret Tillväxt och utveckling

Trollhättans Stad har under fl era års tid aktivt arbetat för att öka antalet ekologiska produkter i alla sina verksamheter. Under första halvåret 2015 köptes livsmedel för 20 miljoner kronor inom ramavtal – varav nästan 25 procent var ekologiska. Det är nytt rekord och en huvudförklaring till den fi na siff ran kan vi spåra till Verkmästarevägen 12 på Håjum, där Centralköket har sin hemvist. Det är en tung spelare som köper livsmedel för drygt 14 miljoner om året och lagar omkring 9 000 matportioner varje dag till stadens skolor och förskolor.

Denna dag står Italiensk köttfärslimpa på menyn och huvudråvaran är ekologiskt kött – producerat i Sverige. Seida Trozic och Salem Zekovic hjälps åt med att fylla ”bleck” med köttfärs.

– Det känns jätteroligt att arbeta mer med ekologiska produkter, säger Seida.

Kvalitet i fokus

Centralköket har det senaste halvåret ökat sin andel ekologiska livsmedel avsevärt – från 18 till 28 procent. Kostchefen Anna Johnson hade sina skäl till att vänta med kursändringen.

– Jag var inte så övertygad helt enkelt. Den här verksamheten handlar så mycket om kvalitetsprodukter. Vi måste kunna hantera produkter som håller hög kvalitet, framförallt på grönsakssidan, där det blev för mycket merarbete med att ansa ekologiska grönsaker som inte höll måttet, säger Anna.

Nu har man ändå tagit ett krafttag och Anna ser den senaste livsmedelsupphandlingen – som Trollhättan gjorde tillsammans med sex andra kommuner – som en framgångsfaktor eftersom den ger möjligheter att göra aktiva val.

– Vi är jätteduktiga på att förhandla oss till bra priser och sitter inte längre i knäet på grossisten. Vi som kunder avgör vilka produkter som vi vill köpa, vilket känns som en seger! Det är många runt om i landet som har kikat på vår livsmedelsupphandling och vill ta efter denna, säger hon.

Över nationella målet

Det nationella målet säger att 25 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska. Samma mål har Trollhättans Stad – och det har alltså Centralköket med flera verksamheter infriat med råge. 

– Vi fortsätter på den inslagna vägen. Nu vill vi ju nå 30, säger Anna och fortsätter: Men det är för tidigt att säga om vi når dit i år. Vi siktar på att göra ett nollresultat och det är först i oktober som jag får en säkrare indikation på om vi kan gasa eller måste bromsa inköpen.

Vi hoppas naturligtvis kunna fortsätta den positiva utvecklingen av ekologiska livsmedel i vår verksamhet.

Senast granskad: 2015-09-25 av: fredrika.almqvist@trollhattan.se
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)