Logotype, SOS Alarm

Den 11/2 firas 112-dagen!

Varje år, den 11 februari, uppmärksammas det viktiga nödnumret 112. Syftet med dagen är att öka medborgarnas trygghet, stärka kunskapen kring nödnumrets funktion och upplysa om att det faktiskt fungerar i hela Europa. 

Enhet Trollhättans Stad Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kontakta oss

112 är nödnumret som gäller i Europa. Var du än befinner dig i EU kan du ringa 112 och få hjälp i en nödsituation. Det här uppmärksammas i hela Europa varje år den 11 februari.
Genom att ringa ett enda samtal når du samhällets alla hjälpresurser, så som till exempel polis, räddningstjänst, ambulans, fjällräddning, giftinformation, socialjour och jourhavande präst.

I Sverige kommer det varje år in 3,5 miljoner nödsamtal på nödnumret 112. Dessa ska besvaras på mindre än åtta sekunder för att alla som ringer i en nödsituation ska få bästa möjliga hjälp så snabbt som möjligt.

Alla är viktiga i en nödsituation

Alla är oerhört viktiga för en effektiv hjälp i en nödsituation. När du ringer 112 kommer operatören att fråga tre saker:

  • Vad har hänt?
  • Var har det hänt?
  • Vilket nummer ringer du från?

Försök att svara så noggrant du kan på frågorna. Det underlättar för operatören som skickar ut rätt hjälpresurser till den/de nödställda.

112 gäller i hela EU

Nödnumret 112 fungerar i alla EU-länder. Det är avgiftsfritt att ringa 112 både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet. Till skillnad från Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112 i alla EU-länder så hamnar man rätt ändå.

Den europeiska 112-dagen instiftades 2009 av Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet. Syftet är att få upp vetskapen om nödnumret 112.

Tänk på att bara ringa 112 i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp.

Vet du i vilka situationer du ska ringa 112?

Enligt SOS Alarm inkommer årligen 3,3 miljoner samtal till nödnumret 112, varav endast 60 procent av dessa är skarpa nödsamtal. Eftersom det ofta handlar om liv och död är det oerhört viktigt att endast nödsamtal når operatörerna, så att resurserna kan användas optimalt.

Därför arbetar SOS Alarm kontinuerligt med att informera om nödnumret och på 112-dagen förstärks insatserna. Exempelvis uppmuntras allmänheten att besöka SOS Alarms hemsida och aktivt delta i kunskapsspridningen.

Film om SOS Alarm

Se filmen om SOS Alarma från Youtube istället

Film om 112-dagen

Se filmen om 112-dagen från Youtube istället

Läs mer på www.112.se

Källa: SOS

Senast granskad: 2018-02-11 | av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)