Gemensamma regler inför nyårsfirandet är lättare att hålla. Foto: rolfo/Flickr/Getty Images Gemensamma regler inför nyårsfirandet är lättare att hålla. Foto: rolfo/Flickr/Getty Images

Allt färre tonåringar får alkohol i glaset av föräldrarna

Den gamla myten att tonåringar som får alkohol hemma skulle dricka mindre borta är på väg att försvinna. Nästan nio av tio föräldrar vet att det inte stämmer.

Person
Drogförebyggande samordnareMonika Leijon 0520-49 71 37
Enhet Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

En undersökning som genomförts av TNS-Sifo på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar att de allra flesta tonårsföräldrar i landet känner till att det inte går att minska risken för att ungdomar dricker alkohol genom att bjuda dem på alkohol.

– Detta är mycket glädjande eftersom det finns ett samband mellan föräldrars attityder och beteenden kring alkohol och barnens drickande. Det enda man lär sitt barn när man bjuder på alkohol, det är att dricka alkohol, säger Anna Jansson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.
 
Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar dricka vid tidigare ålder och dricker mer än dem som inte blivit bjudna hemma.

Nyårstips till föräldrar

  1. Säg nej till att bjuda minderåriga på alkohol.
  2. Gemensamma regler är lättare att hålla. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar inför nyårsfirandet.
  3. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner (CAN, 2014).

Årets nyårslöfte: Ingen alkohol till tonåringar!

http://www.tänkom.nu/

Senast granskad: 2014-12-30 av: fredrika.almqvist@trollhattan.se
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)