Illustration med anledning av Internationella kvinnodagen

Aktivt jämställdhetsarbete

Idag uppmärksammar vi Internationella kvinnodagen genom att berätta lite om vårt jämställdhetsarbete, som är en del av Trollhättans Stads strategi för ett jämlikt Trollhättan.

Enhet Kommunikationsavdelningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunikationsavdelningen

Tidigare i år var Trollhättans Stad nominerad till Svenska Jämställdhetspriset med motiveringen: "Trollhättans stad, som likt ingen annan kommun arbetar strategiskt och långsiktigt med hela sin organisation för att förebygga den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle – mäns våld mot kvinnor".

En av de som varit med i det strategiska arbetet är Marcus Svensson som sedan 2015 arbetar som jämställdhetsstrateg i Trollhättans Stad. Han gissar att han har utbildat mellan 5–600 elever och medarbetare i jämställdhet sedan dess, och fler kommer det att bli framöver. Temat på nästa föreläsningsserie som han just nu skriver tillsammans med projektledaren Jean Pierre Gergy är just våld, under det lite mystiska namnet Let’s talk.

 Varför är det viktigt att prata om våld?
– Våld skadar, i form av mänskligt lidande och stora samhällskostnader. Våldet drabbar oss alla även om det inte riktas direkt emot oss själva. Våldsprevention har länge varit ett outvecklat och nedprioriterat område, men nya kunskaper och angreppssätt flyttar fram positionerna och med engagemang sprider sig arbetet internationellt, nationellt och lokalt.

 Vad har våld med jämställdhet att göra?
– Män står för nästan allt våld, och det är inte biologiskt betingat. Problemen ligger i idealen och de kan vi ändra på.

Förhoppningen är att kunna genomföra föreläsningen för Trollhättans skolor i höst, men redan i vår kommer Trollhättans Stads medarbetare få möjlighet att delta i en öppen frukostföreläsning på temat.

Senast granskad: 2018-03-19 av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)