Studenttjej som sitter i gräset. Logotyp och text till vänster om bilden som lyder "Har du rum för en student?"

Rum för student?

Högskolan Väst och dess studenter är viktiga för Trollhättan! För att bidra till att vara en attraktiv studentstad erbjuder vi, tillsammans med vårt kommunala bostadsbolag Eidar, bostadsgaranti för studenter. Du behövs också. Har du plats för en student?

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

För att kunna ge alla studenter ett hem så vänder vi oss till dig som skulle kunna tänka dig att på ett tryggt och ordnat sätt hyra ut ett rum eller en del av ditt hus. Det betyder mycket för att välkomna nya studenter på ett bra sätt! Och kanske får du själv, förutom en extra intäkt, också en ny vän!

Trollhättans Stad, bostadsbolaget Eidar, Studentkåren och Högskolan Väst samarbetar kring studenternas bostadssituation.

Studentkåren kan hjälpa till med förmedling och förslag på hyreskontrakt. Du får givetvis också träffa en eventuellt inneboende student innan själva avtalet undertecknas.

Vill du veta mera om vilka möjligheter som finns och hur det fungerar att hyra ut till en student? Kontakta Studentkåren genom att skicka ett mejl till ordforande@shv.hv.se eller ring tfn 070-999 92 40.

Du kan också anmäla dig på formuläret på Studentkårens hemsida.

Bra att veta om andrahandsboende

  • Krav på boendet:
    - Tillgång till kök
    - Tillgång till badrum
    - Möjlighet att sköta hygien (dusch, tvättmaskin och så vidare)
  • Fota - Fotografera bostaden innan in-/utflytt. Detta för att undvika tvister vid eventuella skador.
  • Hemförsäkring – Den inneboende täcks inte av hyresvärdens hemförsäkring, kontakta ditt eget försäkringsbolag för mer information. 
  • Hyra och deposition – Studenters ekonomi är ansträngd och därför kan större depositioner vara problematiskt. När det kommer till hyra anses en rimlig hyra motsvara max 35% av studiemedlet, vilket innebär 3500 kronor i månaden.
  • Tydlighet – Sätt upp tydliga regler för vad som gäller, exempelvis tysta timmar, besök, egen eller delad toalett, köks- och kylskåpsregler, tvättstuga osv. Kom också överens om vad som ingår, exempelvis egen eller delad ingång, internet och tv, el osv.
  • Inkomst – Intäkter från inneboende hyresgäster behöver deklareras först när intäkterna överskrider 40 000 kr per år.
    Skatteverkets information om vad som gäller när du hyr ut din bostad.
  • Kontrakt – Kontraktet upprättas mellan hyresgäst och hyresvärd, exempelkontrakt finns att tillgå.
Senast granskad 2019-06-05 av CLASBEN