Silverfärgad elcykel, böcker i bakgrunden

Låna elcykel på biblioteket

- Trollhättan erbjuder invånare att testa miljövänligt alternativ

MiljöstrategRose-Marie Sandstedt 0520-49 76 91

Nu kan du som är minst 18 år och har lånekort på Trollhättans Huvudbibliotek inte bara låna böcker, filmer och musik på biblioteket. Från måndag kan du även testa en elcykel i sju dagar.

-       Idén har testats med gott resultat i andra svenska kommuner och nu drar vi igång med elcykellån. Syftet med utlåningen är att trollhättebor ska få testa elcykelns fördelar innan man bestämmer sig för att köpa en elcykel, berättar Rose-Mari Sandstedt som är miljöstrateg på Trollhättans Stad.

Om lånecykeln blir populär kan det bli en permanent verksamhet, så att många kan få chansen att provköra en elcykel.  Cykeln är en Crescent Tove - El 7 Dam, med 28 tums hjul, 7-vxl med aluminiumram med fot- och handbroms. Motorn är på 250W.

-       Trollhättan har många cykelvägar och det finns flera bostadsområden och småorter inom pendlingsavstånd. Med en elcykel blir varken avstånd eller backar ett problem och kan därför ersätta många bilresor i vardagen. Det gäller bara att få känna på elcykelns fördelar, hälsar Rose-Mari Sandstedt.

Själva lånet av cykeln är kostnadsfritt, men man får lämna en deposition på 500 kronor som säkerhet.

Fakta: Trollhättans Cykelplan 2013

Trollhättan har ambitionen att växa från dagens drygt 57 000 invånare till 70 000 invånare 2030.  Fler kommuninvånare kommer att medföra en ökad mängd transporter. Fler transporter och ökade krav på hållbart resande är en stor utmaning för transportsystemet. Transporterna
behöver ske på ett smart sätt och då är cykeln ett bra alternativ genom att den är enkel,
snabb, bullerfri och bra för miljön.

För ytterligare info: Rose-Mari Sandstedt, miljöstrateg i Trollhättans Stad, telefon: 0520-49 76 91.

Senast granskad: 2016-10-06 | av: Katarina Loodh