Nu invigs Nelson Mandelas plats

– tas i bruk på Sydafrikas nationaldag

2017-04-25

I december 2013 avled frihetskämpen Nelson Mandela och redan samma månad lämnade Socialdemokraterna genom Paul Åkerlund in en motion om att hedra den Sydafrikanske ledaren med en minnesplats i Trollhättan.

Torsdag 27 april – på Sydafrikas nationaldag – är det så äntligen dags för invigning av Nelson Mandelas plats vid Högskolan Väst i Trollhättan.

–     Jag tycker att platsen lämpar sig väldigt bra. Mandela konstaterade ofta att ”utbildning är det mest kraftfulla vapen du kan använda för att förändra världen”. Högskolan Väst står ju för just det, säger Paul Åkerlund som själv inviger platsen.

Det passar också bra att inviga platsen som ska hedra hans minne just 27 april, som är Sydafrikas nationaldag, också kallad frihetsdagen och dagen man firar minnet av landets demokratisering och det symboliska slutet på rasåtskillnadspolitiken. Det är dagen då Nelson Mandela blev framröstad som president.

–     Reglerna säger att det måste dröja tre år efter en persons död innan man kan namnge en plats eller gata, så det känns väldigt bra att vi så snabbt får till detta, konstaterar Paul Åkerlund.

Nelson Mandelas plats ligger i nära anslutning till huvudentrén till Högskolan Väst och är en yta med sittplatser bestående av betongblock målade med färger från den Sydafrikanska flaggan. I mitten av betongblocken finns kända citat av Nelson Mandela. Under invigningen kommer ett träd att planteras vid platsen och en skylt att avtäckas.

Invigningen sker torsdag 27 april klockan 13.15 och representanter från media är välkomna att närvara.

Vid ytterligare information kontakta Josefin Åkesson, kommunikatör Stadsbyggnadsförvaltningen, 0520-49 76 98.

Senast granskad: 2017-04-25 | av: Peter Asp